Bezbjednost Izdvojeno

Srspki prijatelji Rusi naoružavali su Hrvatsku

Gotovo sam zaplakao kad sam ih vidio, govorio je u avgustu ove godine Aleksandar Vučić nakon što je srpskoj javnosti predstavio ruske avione MiG. Poklon ruskih prijatelja dolazi s nekim uslovima koji se rijetko spominju. Osim što će Srbija isplatiti više od 200 miliona dolara za popravku starih aviona, neki su bili u tako lošem stanju da ih ni ekstenzivna popravka neće osposobiti za let, piše Expres.hr.

Sve to pada u drugi plan jer se javnosti prezentiraju kao još jedan u nizu dokaza rusko-srpskog prijateljstva što samo dokazuje da Rusija vodi jaku kampanju za osvajanje srpskog prijateljstva. Kako piše The Washington Post, Rusija i zapad vode ogorčeni diplomatski rat za srpsku naklonost i usprkos svim naporima Evropske unije, Rusija pobjeđuje.

Evropska unija troši ogromne svote novca kako bi Vučić i Srbija nastavili svoj put prema članstvu u Uniji, a te brojke dosežu i više od 11 milijardi dolara u 2016. godini. Treba napomenuti da The Washington Post tu ubraja trgovinu, ulaganja i direktnu pomoć. S druge strane je Kremlj koji je pronašao načina za znatno jeftiniju kupovinu naklonosti.

“Zapad ulaže ogromne svote novca u Srbiju, ali sve je to psihološki mizerno kad se usporedi MiG-ovim faktorom”, kazao je Petar Vojinović, urednik portala Tango Six.

Putin jednim potezom mijenja čitav Bliski istok

Rusija voli da naglasi neraskidive veze sa Srbijom, ali činjenice su da je od 1948. godine i razlaza Titove Jugoslavije sa Staljinom i Sovjetskim savezom odnos dvije države bio dosta hladan. Za vrijeme ratova u devedesetima s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, a kasnije i na Kosovu, Rusija je imala dovoljno svojih problema da se intenzivnije posveti svojim prijateljima.

Usprkos deklaririsanom prijateljstvu Srbiji, Boris Jeljcin je, navodno čak i lično, odobrio naoružavanje hrvatske vojske tokom Domovinskog rata. Helikopteri Mi-24 ali i MiG-ovi, dopremani su ruskim avionima preko Mađarske u Hrvatsku kako bi se izbjegle međunarodni embargo na naoružavanje zemalja bivše Jugoslavije.

Preko Zvonka Zubaka i njegove kompanije Winsley Finance Limited je Hrvatska iz Rusije nabavila 24 MIG-a 21, 17 transportnih helikoptera, 11 borbenih helikoptera MI-24, 100 protivklopnih lansera Fagota, nekoliko hiljada raketa i bombi, nekoliko desetina hiljada kalašnjikova i oko 30 miliona metaka. Ono najvažnije, Rusi su imali vrlo pristojne cijene. MIG-ovi su koštali oko 700 hiljada dolara po komadu, leteće topovnjače MI-24 tada, a i sada najmoćniji vojni helikopter na svijetu, stajali su između 1,5 i 2 miliona dolara po komadu, a kalašnjikovi su stizali po cijeni od po 134 dolara. Posao u koji je bio uključen Zubakov Winsley i koji je bio dogovoren i plaćan putem Gojka Šuška, ministra obrane, te generala Vladimira Zagorca, koštao nešto manje od 100 mil. američkih dolara, opisao je prije nekoliko godina Večernji list.

Istovremeno s prodajom oružja Hrvatskoj su ruske jedinice u sastavu UNPROFOR-a kontrolisale što se događa u Vukovaru, a prema nekim izvorima su ruski dobrovoljci su učestvovali u borbama na strani pobunjenih Srba.

Ali taj dio će Rusija taktički zanemariti. “Slika bratstva je građena putem meke moći”, kazao je za Washington Post Vuk Vuksanović, istraživač London School of Economics.

Pozitivna slika o Rusiji vidi se na naslovnicama tabloida, ali i na TV-u zahvaljujući novinskoj agenciji Sputnjik koja emituje i na srpskom jeziku. “Nije riječ o stranom uticaju. Ne vidimo rusku perspektivu kao strani uticaj”, kazao je Nikola Vržić, voditelj radio emisije Sputnjika i urednik nedjeljnika Pečat.

Rusku trobojku ćete često vidjeti rame uz rame sa srpskom duž brojnih magistrala, a da bi ironija bila veća, Evropa je izgradila većinu te infrastrukture. Dok su trobojke vječne, plavo-žuti simbol EU nestaje čim mašine odu s gradilišta.

Ankete srpske javnosti govore da dvadesetak posto Srba misli da im je Rusija najviše finansijski pomogla od sloma režima Slobodan Miloševića. Istina je da su Rusi dali stotinjak miliona dolara od 2010. do 2016. godine, dok su institucije EU u istom vremenskom razdoblju donirale tri i pol milijarde dolara. Recimo, prema podacima Washington Posta, jedna Švedska je dala više pomoći Srbiji nego Rusija.

Related Posts