Bezbjednost Izdvojeno Svijet Vijesti

Tramp u iznenadnoj posjeti Iraku

Nenajavljena božićna posjeta Donalda Trampa američkim vojnicima u Iraku je uspjela kao predstava za jačanje morala, sudeći prema ovacijama koje je dobio. Istovremeno, možda predvidivo, posjeta je imala sporne momente.

Tramp je želio da dobije pozitivni publicitet nakon nekoliko haotičnih dana zbog odluka da povuče vojnike iz Sirije, smanji prisustvo u Avganistanu i isprati ministra odbrane Džima Matisa dva mjeseca ranije nego što je planirano, zato što je kritikovao njegovu politiku Tramp je bio u vazduhoplovnoj bazi Al Asad zapadno od Bagdada, da bi se zahvalio oružanim snagama za ono što su postigli u Iraku protiv ekstremističke grupe Islamska država, tokom njegovog mandata glavnokomandujućeg.

„Prije dvije godine, kada sam postao predsjednik, oni su bili veoma dominantna grupa, danas nisu više tako dominantni. Odličan posao”, rekao je Tramp.

„Više nismo naivčine, narode. Ponovo nas poštuju kao naciju.”

Društvo mu je pravila prva dama Melanija Tramp tokom prve posjete nekoj zoni sukoba otkad je postao predsjednik. Njih dvoje su šetali između vojnika, pozirali za selfije i davali autograme.

Više od pet hiljada američkih vojnika će ostati da obučava i savjetuje lokalne snage, koje se bore protiv ostataka ID nakon niza pobjeda prošle godine.

 

U obraćanju vojnicima u iračkoj bazi, Tramp je ponovio da je odluku o povlačenju iz Sirije omogućio poraz militanata ID.

Mnogi republikanski i demokratski poslanici su kritikovali Trampa zbog politike prema Siriji, govoreći da je borba protiv ID daleko od kraja i da povlačenje ostavlja saveznike na cjedilu. Predsjednik je takođe objavio da je osigurao značajno povećanje zarade za vojnike.

Neki od njegovih saveznika su predložili dva, tri ili četiri odsto, kazao je, dodavši da je on jasno rekao da to nije dovoljno: „Rekao sam ‘Ne. Neka bude 10 odsto. Neka bude više od 10 odsto. Jer je to puno vremena, duže od 10 godina.”

Međutim, kako su primijetili neki komentatori američkih prilika, vojsci su zapravo povećavane zarade svake od proteklih 10 godina.

Povišica za 2019, koju je odobrio Kongres a predsjednik potpisao u avgustu, biće 2,6 odsto. To je najveća povišica za vojnike od 2010, ali nije značajno veća od prošlogodišnjih 2,4 odsto.

Tramp je proveo malo više od tri sata u Iraku. Na putu kući, svratio je u bazu Ramštajn u Njemačkoj, gdje se rukovao i fotografisao sa nekima od nekoliko stotina vojnika.

Tramp je svratio i u bazu Ramštajn u Njemačkoj

Dva njegova prethodnika, republikanac Džordž V. Buš i demokrata Barak Obama su takođe iznenada išli da posjete vojnike u Iraku.

Iz bezbjednosnih rizika, posjete se obično drže u tajnosti dok predsjednik stigne. Mala grupa saradnika i agenata tajne službe, kao i grupa novinara, bili su sa Trampom i prvom damom na noćnom letu iz Vašingtona.

Na novinarsko pitanje da li je imao briga u vezi sa posjetom, Tramp je odgovorio: „Apsolutno. Brinuo sam za instituciju predsjednika – ne za sebe lični. Brinuo sam za prvu damu.”

Za razliku od Sirije, Tramp je rekao da ne planira povlačenje iz Iraka.

Rojters navodi da predsjednik ima promjenljiv odnos sa američkom vojskom. Nije morao da služi vojni rok tokom Vijetnamskog rata pošto je ustanovljeno da ima petni trn.

Kao predsjednika, privukla ga je snaga vojske i napunio je kabinet generalima, od kojih su mnogi napustili njegovu administraciju.

On, takođe, želi da okonča dugo američko angažovanje u sukobima u inostranstvu, i da primora saveznike da plate većio dio troškova koji, kako kaže, nesrazmjerno padaju na teret američkih poreskih obveznika, što je ponovio i u srijedu.

Domaćini nisu baš oduševljeni

Tramp je trebalo da se sastane sa iračkim premijerom Adel Abdulom Mahdijem tokom posjete, ali su pregovori otkazani zbog, kako je saopštio Mahdijev kabinet, „nesporazuma” oko organizacije.

Irački poslanici su rekli agenciji Rojters da je Tramp tražio da se sastanak održi u vojnoj bazi Al Asad, što je premijer odbio.

Trampova portparolka Sara Sanders je rekla da sastanak nije bilo moguće organizovati zbog bezbjednosnih razloga, ali da je irački premijer prihvatio Trampov poziv da posjeti Bijelu kuću.

Mahdijev kabinet je saopštio da su američki zvaničnici unaprijed obavijestili iračke vlasti o Trampovoj posjeti, ali su se moćne lokalne ličnosti uvrijedile.

Sabah al-Saadi, vođa Isaha, bloka šiitskih muslimana u parlamentu, kazao je da je u pitanju „flagrantno kršenje iračkog suvereniteta.”

Kais al Kazali, komandant Asaib al Haka, najmoćnije milicije šiitskih muslimana, takođe je imao primjedbe. On je na Tviteru upozorio da će parlament na posjetu odgovoriti “primoravanjem američkih vojnika da napuste Irak”.

Related Posts