Bezbjednost Izdvojeno Svijet Vijesti Zaštita na internetu

Microsoft: Ruski hakeri planirali napad na američke istraživačke centre

Grupa ruskih hakera poznata kao Fancy Bear htjela je napasti evropske kancelarije dva američka istraživačka centra, objavio je sinoć Microsoft.

Mete ruskih hakera bili su The Aspen Institute sa sjedištem u Češkoj i German Marshall Fund s više kancelarija širom Evrope. Kako piše CNN, meta je bilo i njemačko Vijeće za vanjske odnose.

Napadi na istraživačke centre dogodili su se između septembra i decembra prošle godine, dodao je Microsoft.

Riječ je o istoj grupi hakera za koju se vjeruje da stoji iza hakovanja američkog Nacionalnog demokratskog odbora tokom predsjedničkih izbora 2016. godine.

“Ovi napadi nisu ograničeni samo na kampanje nego se često šire na neprofitne organizacije koje rade na temama vezanim za demokratiju, izborni integritet i javnu politiku i koje su često u kontaktu s vladinim zvaničnicima”, rekao je Tom Burt, potpredsjednik Microsofta za povjerenje i sigurnost korisnika.

Andrew Kolb, portparol German Marshall Funda, rekao je da sistemi tog centra nisu ugroženi zbog pokušaja hakovanja, dok je predsjednica iste organizacije Karen Donfried u saopštenju navela da je organizacija napadnuta zbog podrške u borbi protiv navodnih ruskih pokušaja “potkopavanja demokratije i demokratskih institucija”.

Fancy Bear je pokušao napasti i u avgustu prošle godine. Microsoft je tada objavio da su ruski hakeri pokušali ukrasti povjerljive podatke raznih konzervativnih političkih organizacija, uključujući Međunarodni republikanski institut i Institut Hudson.

Međutim, napadi su otklonjeni kada su službenici Microsofta odgovorni za sigurnost uspjeli uspostaviti nadzor nad šest internetskih domena oponašajući njihove internet stranice, prenosi Hina.

Rusija i dalje opovrgava optužbe o uplitanju u američke predsjedničke izbore i hakerskim napadima na američke institucije.

Related Posts