Bezbjednost Crna Gora Izdvojeno

Vojska će preduzeti sve da odbrani Crnu Goru

Vojska će upotrijebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore, navodi se u Predlogu strategije odbrane.

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu prihvatio je Predlog strategije odbrane koji je prošlog mjeseca usvojila Vlada.

U dokumentu se navodi da je opasnost od vojne prijetnje Crnoj Gori značajno smanjena, kao posljedica integracije države u NATO i smanjenja vojnih efektiva u region, ali da se ne smije zanemariti.

“Vojska će upotrijebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore”, ističe se u Predlogu strategije, prenosi agencija Mina.

Dodaje se da će Vojska razvijati sposobnosti neophodne za odvraćanje, zaustavljanje i odbacivanje eventualne oružane agresije, samostalno i uz pomoć NATO snaga.

Kako piše u dokumentu, Vojska će izgrađivati i održavati sposobnosti nadzora i zaštite mora i vazdušnog prostora u saradnji sa drugim državnim institucijama i saveznicima, biti organizovana tako da u slučaju potrebe obezbijedi uspješno narastanje vojnog potencijala Crne Gore na potrebnu veličinu.

“U mjerama strateškog odvraćanja i odbrane država članica NATO, Crna Gora će učestvovati sa deklarisanim, ali i drugim potrebnim snagama i sredstvima Vojske, u skladu sa iskazanim potrebama i utvrđenim mogućnostima”, piše u Predlogu strategije.

Crna Gora će, kako se navodi, razvijati sposobnosti za istovremeno učestvovanje u minimalno jednoj operaciji koji vode NATO, Evropska unija i Ujedinjene nacije, a učešće u većem broju misija je moguće i zavisiće od političke odluke i dogovora sa saveznicima i partnerima.

Zaštita suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Crne Gore predstavlja osnovni odbrambeni cilj.

U dokumentu se navodi da doprinos razvoju sposobnosti i kapaciteta Alijanse direktno unapređuje bezbjednost, stabilnost i prosperitet Crne Gore.

“Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga, i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Alijansi”, ističe se u Predlogu strategije.

Navodi se da je globalno bezbjednosno okruženje je kompleksno i izloženo nepredvidivim promjenama kao i intenzivnom uticaju globalizacijskih trendova i da ga karakterišu dominantno, nekonvencionalne, asimetrične i hibridne prijetnje.

Bezbjednost države, kako se dodaje, može biti direktno i indirektno ugrožena nestabilnostima i konfliktima koji se dešavaju van njenih, ili granica regiona, odnosno kontinenta na kojem se nalazi, što zahtijeva značajne promjene u pristupu odbrani.

„Promjene u geostrateškom odnosu snaga, kompleksna povezanost bezbjednosnih i odbrambenih činilaca, globalni trendovi, kao i regionalni bezbjednosni izazovi su samo neki od faktora koji utiču i koji će uticati na bezbjednosno okruženje Crne Gore“, piše u dokumentu.

Ukazuje se da je region jugoistočne Evrope opterećen događajima iz prošlosti i neriješenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima.

„Na bezbjednost Crne Gore mogu negativno uticati krize u regionu jugoistočne Evrope, ali se zbog posrednog uticaja ne mogu zanemariti ni nestabilnosti u drugim regionima“, ocjenjuje se u dokumentu.

Navodi se da će okruženje i dalje biti dominantno izloženo političkim, bezbjednosnim, ekonomskim, etničkim, vjerskim i drugim razlikama i događajima na Zapadnom Balkanu, Istočnoj Evropi, Bliskom i Srednjem istoku, te Sjevernoj i Podsaharskoj Africi.

Kako se dodaje u Predlogu strategije, na globalnom planu, izazovi, rizici i prijetnje po nacionalnu bezbjednost nijesu prvenstveno vezani za upotrebu vojne sile.

„U spektru globalnih i regionalnih bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji, koji mogu imati implikacije na odbranu, posebno se izdvajaju međunarodni terorizam, sajber prijetnje, hibridne prijetnje, radikalizam i nasilni ekstremizam, obavještajno djelovanje pojedinih država, regionalne razlike u demografskoj strukturi stanovništva“, navodi se u dokumentu.

Izdvajaju se i masovne ilegalne migracije, proliferacija konvencionalnog i oružja za masovno uništenje, ugrožavanje bezbjednosti ekonomskih i energetskih sistema, kao i elemenata kritične infrastrukure.

Kako piše u Predlogu strategije, savremeni trendovi ukazuju na porast uticaja sajber i hibridnih izazova i prijetnji.

Related Posts