Analize Bezbjednost Izdvojeno Svijet

Kontrola naoružanja na vrhu tema u Sočiju

Američki državni sekretar Majk Pompeo danas počinje svoju prvu posjetu Rusiji u Sočiju, gdje će razgovarati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom prije zajedničkog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a pretpostavlja se da će na vrhu liste tema biti kontrola naoružanja.

SAD su se početkom ove godine jednostrano povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987, optužujući Rusiju za kršenje sporazuma.

Moskva je zatim suspendovala svoje učešće u INF i optužila Vašington za iznošenje lažnih optužbi.

Predsjednik SAD Donald Tramp je ranije naveo da želi novi sporazum o kontroli naoružanja koji bi odgovarao trenutnim uslovima i koji bi uključivao i druge zemlje, prije svega Kinu.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je juče rekao da Moskva želi da se fokusira na produženje Sporazuma o strateškom naoružanju (START), drugog ključnog ugovora o kontroli naoružanja koji ističe 2021. On je dodao i da je za Rusiju najvažniji bilateralni dogovor sa SAD prije uključivanja Kine u pregovore.

Očekuje se da jedna od tema bude i navodno rusko miješanje u američke izbore 2016, u svjetlu izvještaja specijalnog tužioca Roberta Mulera koji je istraživao to miješanje i navodne veze Trampovog izbornog štaba s Rusijom.

Tramp tvrdi da izvještaj pokazuje da takvih veza i da ruski uticaj nije bio veliki ni presudan, iako gotovo svi američki zvaničnici vjeruju da je miješanja bilo i da će ga biti ponovo, u SAD i drugdje.

Prilikom susreta s Lavrovom u Finskoj ranije ovog mjeseca, Pompeo je Lavrovu rekao da miješanje “nije prikladno” i da će SAD “učiniti sve što mogu da ga spriječe”. Putin je više puta negirao da se Rusija miješa u izbore u drugim zemljama.

Kada je u pitanju Bliski istok, izvjesno je da će na dnevnom redu biti Sirija i Iran, a s Pompeom će u Soči doći i američki specijalni izaslanik za Siriju Džejms Džefri.

SAD su pozvale Rusiju da obustavi sve jače vazdušne udare na sirijsku provinciju Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika.

Ruska vojska trenutne operacije opisuje kao ograničene i samo odgovor na česte pobunjeničke napade na bazu Hmejmim. SAD, međutim, izražavaju zabrinutost da bi mogla biti riječ o pripremanju terena za kopnenu ofanzivu sirijske vojske.

Ruski zvaničnici su više puta pokazivali nezadovoljstvo ponašanjem pobunjenika u Idlibu ali i izražavali protivljenje većoj kopnenoj ofanzivi u provinciji u kojoj je prema dogovoru s Turskom uspostavljena “tampon zona”.

Očekuje se da će Lavrov pokrenuti pitanje američkog vojnog prisustva u Siriji kao i međunarodnih sankcija sirijskoj vladi. Rusija tvrdi da sankcije otežavaju ponovnu izgradnju ratom razorene zemlje.

Kada je riječ o Iranu, tenzije između Vašingtona i Teherana su u stalnom porastu otkako je Tramp prije godinu dana povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uveo oštre sankcije iranskom naftnom i finansijskom sektoru.

Rusija je i sama potpisnica nuklearnog sporazuma i izvjesno je da će Lavrov Pompeu izneti značaj tog sporazuma za međunarodnu bezbjednost.

Pompeo je otkazao za juče planirani put u Moskvu da bi u Briselu s evropskim zvaničnicima razgovarao o Iranu.

SAD su prošle nedjelje poslale u Persijski zaliv nosač aviona “Abraham Linkoln” i bombardere B-52 kao odgovor na navodne iranske prijetnje.

Šef američke diplomatije će takođe vjerovatno pokušati da sazna da li Moskva može da uradi više po pitanju Sjeverne Koreje i ubjeđivanja Kim Džong Una da odustane od nuklearnog i raketnog programa. Rusija, s druge strane, želi da Pjongjang dobije dodatne bezbjednosne garancije kao prvi korak u izlasku iz diplomatske pat pozicije.

Kim se prošlog mjeseca sastao s Putinom u Rusiji, a ruski lider djeluje voljan da igra veću ulogu u rješavanju krize na Korejskom poluostrvu.

Iako nije bilo formalnih sporazuma, niti su oni najavljeni, Putin je tada rekao da je Kim spreman da se odrekne nuklearnog arsenala ali samo u slučaju da dobije čvrste bezbjednosne garancije pojačane međunarodnim sporazumom.

Severna Koreja tvrdi da joj je nuklearno oružje potrebno da bi se branila od američkog neprijateljstva i želi konkretne garancije za bezbjednost, uključujući i uklanjanje američke nuklearne prijetnje.

Related Posts