Bezbjednost Crna Gora Izdvojeno Zaštita na internetu

U Podgorici regionalna konferencija CYBER SECURITY

Druga regionalna Cyber Security konferencija, u koorganizaciji Vision Event-a i NVO Secure, pod pokroviteljstvom Ministarstva javne uprave Crne Gore, održaće se 17. maja 2019. godine u hotelu CentreVille u Podgorici.

Trend rasta incidenata u crnogorskom sajber prostoru se nastavlja, što pokazuje i zvanični Izvještaj o incidentnim situacijama na internetu u Crnoj Gori za 2017. i 2018. godinu, koji je izradio nacionalni Tim za odgovor na računarske incidente – CIRT. Tokom prethodne godine zabilježen je značajno veći broj prevara putem interneta, broj zloupotreba profila na društvenim mrežama, a najveći rast, od čak 220%, zabilježen je na polju finansijskih prevara putem interneta.

Prema zvaničnim podacima iz Europol-a za prethodnu godinu, najčešći vidovi sajber napada bili su zastupljeni u sledećim oblicima: ransomware, mobilni malware, upadi u računarske mreže, DDoS napadi, socijalni inžinjering i phishing. Tako je i u Crnoj Gori prijavljen najveći broj incidenata koji se odnose na malver, uključujući maliciozne programe za ucjenu, odnosno “ransomware”, pomoću kojih napadač kriptuje podatke na računaru i traži novac za dekripciju.

Imajući u vidu negativne posljedice koje sve učestaliji i ozbiljniji sajber napadi mogu prouzrokovati, ključna je informisanost o načinima sajber odbrane i zaštite privatnih, poslovnih i finansijskih podataka. U vezi sa tim, Cyber Security konferencija se realizuje sa primarnim ciljem – omogućiti uvid u uspostavljanje, održavanje i unapređenje informacione bezbjednosti, zaštite od hibridnih prijetnji na nacionalnom nivou, kao i zaštite kritične infrastrukture u kompanijama i institucijama, kroz informisanje i edukaciju o načinima prevencije, otkrivanja, odbrane, kao i saniranja posljedica od sajber napada.

Razvoj nacionalnog koncepta za sajber bezbjednost je bitno usmjeravati kroz NATO principe sajber odbrane, u cilju olakšavanja razmjene informacija o sajber napadima, poboljšanja načina prevencije i zaštite od sajber incidenata i uspostavljanja kolektivne odbrane i kooperativne bezbjednosti. S tim u vezi, centralna tema konferencije je “Jačanje nacionalne sajber bezbjednosti u kontekstu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnom nivou.“

Eksperti iz oblasti sajber bezbjednosti iz Crne Gore, Evrope i svijeta govoriće o najnovijim izazovima, prijetnjama i načinima na koje se mogu izvršiti sajber napadi u svim poslovnim sistemima, o ulogama, odgovornostima i dostignućima vlada i državnih institucija u uspostavljanju bezbjednog sajber okruženja, o značaju i načinima jačanja nacionalne sajber bezbjednosti kroz internacionalnu saradnju, kao i na teme savremenih rješenja u cilju zaštite od sajber napada i hibridnih prijetnji.

Svoje višegodišnje iskustvo i zapaženo djelovanje u polju sajber odbrane u skladu sa NATO principima, na drugoj Cyber Security konferenciji, podijeliće mr Laura Brent, rukovodilac za sajber odbranu u Međunarodnom štabu NATO-a.

Ispred Evropskog centra za sajber kriminal u Europolu, na temu novih izazova u borbi protiv sajber kriminala, govoriće Francisco Mendes Luis, rukovodilac EC3 odsjeka.

Na važnost posmatranja sajber bezbjednosti kao ekonomskog faktora u svijetu u tranziciji, ukazaće Esti Peshin, generalna direktorica Odsjeka za sajber napade u Aerospace Industries u Izraelu.

Milan Sekulovski, ispred Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), održaće prezentaciju na temu djelovanja ovog centra u izgradnji kapaciteta CERT-ova u regonu Zapadnog Balkana.

O zaštiti bankarskog poslovanja u skladu sa međunarodnim korporativnim standardima, govoriće Tomislav Vazdar, direktor Sektora korporativne sigurnosti u Erste&Steiermärkische banci u Hrvatskoj.

Ispred Orion telekoma, o sigurnosnim rizicima u telekomunikacionim sistemima, kao i o unapređenju kibernetičke odbrane i razvoju modernog operativnog centra, govoriće Sergej Petković Santos Carvalho.

Pored navedenih, načine odbrane kritične infrastrukture i druge aktuelne teme iz oblasti sajber bezbjednosti prezentovaće mr Jakša Backović iz Uprave policije Crne Gore, dr Uroš Svete iz Ministarstva javne uprave Slovenije, dr. sc. Damir Trut iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Franziska Klopfer iz Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), Alan Ćatić ispred radne grupe CERT-a za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, mr.sci. Vahidin Đaltur ispred katedre za sajber sigurnost na Američkom Univerzitetu Bosne i Hercegovine, Tiodor Jovović iz kompanije Sky Express, prof. dr Miodrag Mihaljević iz Nacionalnog centra za bezbjednost i privatnost u digitalnom prostoru i prof.dr Veljko Milutinović iz Academia Europaea.

Cyber Security konferencija će biti od velikog značaja za direktore i rukovodioce institucija i organizacija, uključujući i ICT odsjeke, osobe zadužene za sajber bezbjednost u korporacijama, Vladi i njenim institucijama, ministarstva, finansijske institucije, javni sektor, telekomunikacione, revizorske i IT kompanije, kao i sve druge kompanije i firme čije poslovanje zahtijeva sigurnost podataka.

U cilju uspostavljanja i održavanja sajber bezbjednosti, ključni su održivi, kontinuirani i koordinisani napori u smjeru edukacije i širenja svijesti o prijetnjama u sajber okruženju, a što je ujedno i namjera organizacije konferencije na regionalnom nivou. U jednom danu i na jednom mjestu, svi učesnici će biti u prilici da se na drugoj regionalnoj Cyber Security konferenciji informišu o načinima odbrane i saniranja posljedica od sajber napada, u skladu sa najnovijim trendovima i dostignućima.

Related Posts