Bezbjednost Crna Gora Izdvojeno Oružje

Vojna tehnologija značajna za bezbjednosne izazove

Samo razvojem vojnih informaciono-komunikacionih tehnologija može se adekvatno odgovoriti na aktuelne bezbjednosne izazove, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković.
On je danas otvorio u Budvi Konferenciju o vojnim komunikaciono-informacionim tehnologijama.
Skup se održava u organizaciji NATO Agencije za komunikacije i informacije, NATO Organizacije za nauku i tehnologiju, Instituta za bezbjednost, NVO Atlantski savez, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane.
Bošković je istakao da je u eri savremenih bezbjednosnih izazova, čija priroda odavno prevazilazi konvencionalne oblike, veoma značajno kontinuirano unapređenje informaciono-komunikacionih tehnologija.
“U tom smislu, posebno su bitne usaglašene, koordinisane aktivnosti nosilaca zajedničkog sistema kolektivne odbrane”, kazao je Bošković.
On je ocijenio da su ovakve konferencije idealna prilika da se čuje o inovacijama informaciono-komunikacionih tehnologija i načinu na koji se mogu implementirati u vojne sisteme.
Ministar odbrane je kazao da članstvo u NATO Crnoj Gori omogućava da, u komunikaciji sa relevantnim NATO tijelima, ali i kroz bilateralnu saradnju sa saveznicima, dodatno unaprijedi odbrambeni sistem.
“Svakako da je jedan od najznačajnijih segmenata našeg sistema upravo vojna informaciono-komunikaciona oblast”, istakao je Bošković.
On je kazao da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore uvijek podržavati forume čiji je cilj razmjena iskustava u naučno-tehnološkoj sferi, budući da se samo razvojem vojnih informaciono-komunikacionih tehnologija može adekvatno odgovoriti na aktuelne bezbjednosne izazove.

Related Posts