Bezbjednost Izdvojeno Oružje

Na svijetu ima preko 13 hiljada komada nuklearnog oružja

Ukupan broj nuklearnih bojevih glava u svijetu opao je u prošloj godini, ali zemlje koje drže nuklearno oružje modernizuju svoj arsenal.

To je navedeno u danas objavljenom izvještaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) sa sjedištem u Stokholmu.

SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja posjedovale su početkom 2019. godine oko 13.865 nuklearnog oružja, odnosno oko 600 manje nego početkom 2018. godine.

U izvještaju se, međutim, navodi da u isto vrijeme nuklearne sile modernizuju svoj arsenal.

“U svijetu ima manje nuklearnog oružja, ali je novije”, izjavio je direktor programa za kontrolu nuklearnog oružja u institutu i autor izvještaja Šenon Kajl.

Smanjenje nuklearnog oružja posljednjih godina uglavnom dolazi od SAD i Rusije, čiji arsenali još predstavljaju više od 90 odsto svjetskog nuklearnog oružja.

Obje zemlje ispunjavaju svoje obaveze prema novom sporazumu START potpisanom 2010. godine, koji predviđa ograničen broj funkcionalnih bojevih glava i uništavanje starih bojevih glava iz Hladnog rata.

Kajl je ukazao i na nekoliko zabrinjavajućih trendova, kao što je gomilanje nuklearnog oružja sa obje strane indijsko-pakistanske granice, što povećava opasnost od konvencionalnog konflikta koji može da preraste u nuklearni sukob.

U izvještaju se dodaje da postoji i uopštena tendencija o “isticanju važnosti” nuklearnog oružja, sa promjenom strateške doktrine, posebno u SAD  koje daju veću ulogu tom oružju u vojnim operacijama i raspravama o nacionalnoj bezbjednosti.

Related Posts