Bezbjednost Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Ko je bio lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi?

Abu Bakr al Bagdadi, vođa Islamske države je mrtav. Al Bagdadi se ubio detoniranjem prsluka za samoubistvo tokom racija specijalnih operacija Sjedinjenih Država u Siriji, u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

Najmanje 10 puta su mediji u posljednjih nekoliko godina pisali o njegovoj smrti, ali je on ipak uspijevao da se spase.

Evo šta sve znamo o tome ko je zapravo Abu Bakr al Bagdadi.

Zatvoren u zloglasnom zatvoru

Al Bagdadi je rođen kao Ibrahim Avad Ibrahim Ali al Badri al Samarai 1971. u Samari u Iraku.

Bagdadi je 2004. boravio u zloglasnom američkom zatvoru Kamp Buka u Iraku zajedno sa mnogima osumnjičenim džihadistima koji će se kasnije priključiti terorističkim organizacijama.

Međutim, pušten je 10 mjeseci kasnije nakon što je viđen kao prijetnja niskog nivoa. Ipak, sada je poznato da je već tada počeo da radi na širenju terorističke mreže.

“Kada je izlazio iz zatvora, rekao je čuvarima: „Vidimo se u Njujorku“ – rekao je bivši upravnik tog logora.

Kako je stvorio Islamsku državu

Od 2010. Bagdadi je vođa Islamske države u Iraku (ISI), nekadašnjeg ogranka Al Kaide u Iraku. Organizacija ISI zapravo postoji od 1999. ali je promijenila ime kada je postala dio Al Kaide.

Prema riječima jednog bivšeg člana ISIS, Bagdadi je poslao Abu Muhameda al Džolanija 2011. u Siriju da napravi Nusra front. Sve do početka 2013. ISI i Nusra front su sarađivali.

Ali Bagdadi nije bio zadovoljan, on je želio da spoji Iračane iz Al Kaide i sirijske džihadiste i napravi jednu veliku organizaciju sa njim na čelu.

O tome je razgovarao sa vodećim džihadistima na sastancima u sjedištu džihadističke grupe MSM u gradu Kafr Hamri na sjeveru Sirije.

Bagdadi je rekao da treba svi džihadisti da se zakunu na vjernost njemu i da oforme zajedničku državu pod jednim imenom – Islamska država Iraka i Al Šama (Al Šam je oblast koja se odnosi na zemlje Levanta).

Bagdadi se na sastancima sreo sa mnogim problemima, između ostalog i time što je najveći broj okupljenih džihadista bio odan vođi Al Kaide Ajmanu al Zavahiriju. Plašili su se da se radi o pobuni i pitali su Bagdadija da li se on zakleo na vjernost vođi Al Kaide.

Međutim, Bagdadi je uspio da ih prevari, ubijedivši ih da se zakleo na vjernost Zavahiriju, ali ne javno, jer je tako vođa Al Kaide od njega navodno zahtijevao.

Bagdadi je tvrdio da on sve radi pod komandom Al Zavahirija, a ostali džihadisti nisu mogli da provjere da li je to istina.

Zavahirija niko nije vidio u javnosti godinama, smatra se da se krio negdje u Pakistanu ili Avganistanu, i da je veoma teško bilo doći do njega.

Zato su se džihadisti, pod uslovom da je ono što Bagdadi govori istina, zakleli na vjernost novoj organizaciji. Postojao je još jedan problem, a to je što se mnogi se nisu slagali sa stvaranjem države.

Bagdadi je rekao da svi muslimani treba da imaju svoju državu, svoju teritoriju odakle će osvojiti svijet.

Kako su rekli neki od okupljenih džihadista, postoji razlog zašto je Al Kaida radila u sijenci i zašto se Osama bin Laden krio – da ne bude meta neprijateljima.

Bagdadi je bio uporan, njemu je bilo najvažnije da stvori državu kojom će on vladati.

Do tada džihadisti nisu imali otvorenu kontrolu nad nekom teritorijom. Stvaranje države će, kako je rekao, biti kao veliki magnet, koji će privlačiti žihadiste iz cijelog svijeta da znaju gdje da idu i da se ujedine. On je govorio o nastanku zajedničkih institucija, granica, funkcionalne birokratije. Nakon petodnevnog sastajanja, Bagdadi je uspio da ih ubijedi da mu se zakunu na vjernost.

Međutim, to je značilo da će pretvaranje ISI u ISIS dovesti do toga da sve frakcije koje je budu činile prestanu da postoje samostalno.

Vođa Al Nusre se usprotivio i naredio svojim vojnicima da se ne priključe ISIS-u, ali prekasno. Velika većina boraca Al Nusra fronta ga nije poslušala i prešla je na stranu ISIS-a. ISIS je preuzeo mnoga sjedišta Al Nusre, oružje i municiju.

Al Nusra je počela da se bori za opstanak, a uslijedilo je vrijeme Islamske države.

Islamska država se u februaru 2014. zvanično odvojila od Al Kaide, a u junu se proglasila za kalifat.

Širenje Islamske države

Tokom pet godina koliko ju je vodio, teroristička grupa privukla je stotine hiljada pratilaca i inspirisala terorističke napade širom Evrope i SAD. Hiljade regruta stiglo je iz stranih zemalja, uključujući Rusiju, Saudijsku Arabiju, Tunis, Francusku i Veliku Britaniju.

Prema istraživanjima Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije (ICSR) tokom 2014, u Irak i Siriju iz 80 zemalja otputovalo je skoro 41.500 ljudi.

Teroristička grupa je stekla zloglasnu reputaciju i zbog obezglavljivanja talaca sa zapada, među kojima su bili zatočeni novinari.

Bagdadi je pozivao na napade u zapadnim zemljama, često koristeći skupe propagandne video snimke.

Islamska država tvrdi da stoji iza niza napada širom SAD i Evrope, uključujući samoubilačke napade i pucnjave u Parizu u kojima je tokom 2015. više od 130 ljudi, zatim napad kamionom u Nici 2016., kao i pucnjave u noćnom klubu u Orlandu na Floridi, u kojem je 2016. ubijeno 49 ljudi.

Related Posts