Izdvojeno Oružje

SAD najviše ulažu u naoružanje

Sjedinjene Američke Države uvjerljivo su najjača vojna sila svijeta, ali za značajnu marginu nadmašuju sve ostale zemlje, uključujući i moćne zemlje poput Rusije ili Kine.

Samo je u 2015. godini, (vrijeme za koje postoje podaci) SAD su potrošile više novca u vojne svrhe nego Kina, Saudijska Arabija, Velika Britanija, Rusija, Japan, Indija, Njemačka, Francuska, Italija i Južna Koreja zajedno.

Iako gore navedena usporedba zvuči zastrašujuće, ona se mijenja kad iznos potrošnje na vojsku stavimo u odnos s bruto domaćim proizvodom. Tada vidimo kako američka vojna sila troši tek 3,5% BDP-a; Kinezi troše još manje, tek 2,1%. Apsolutni rekorder je Saudijska Arabija, koja posljednjih godina rapidno povećava vojnu stavku u svom budžetu.

Zahvaljujući snažnoj privredi i visokoj stopi nataliteta, Sjedinjene Američke Države i dalje će ostati globalni bog i batina. Astronomski iznos kojeg njihova vojska svake godine dobija iz proračuna troši se na svu silu naoružanja, od metka do nosača zrakoplova. U priloženom videu možete vidjeti što sve njihova vojna sila ima na raspolaganju.

Related Posts