Bezbjednost Izdvojeno

Kako izgleda obezbeđenje Putina

Nekoliko aviona, vožnja neprobojnim automobilom “zver”, stotine snajperista, ali i specijalni kofer sa nuklearnim šiframa… Sav taj bezbjednosni obruč imali smo prilike da vidimo u Beogradu, kada ga je posetio jedan od dvojice najčuvanijih ljudi na planeti – ruski predsjednik Vladimir Putina.

Beograd je na jedan dan bio lokacija na kojoj se nalazio i Putinov “nuklearni kofer”, koji se tokom posjete ruskog predsjednika u svakom trenutku nalazio tik uz njega. Doduše, nije ga on nosio, već jedan od njegovih telohranitelja, ali uvek dovoljno blizu.

Iako izgleda kao običnoj akten tašna sa dokumentacijom, zapravo se radi o automatizovanom sistemu kojim se kontroliše nuklearno naoružanje Rusije.

Misteriozni “čeget”

U pitanju je sistem veza, jer je upravo on ključ efektivnog komandovanja. Zapravo, suština nije u tome da se u koferu nalazi dugme koje se pritisne pa nešto eksplodira, već je riječ o zaštićenom sistemu preko koga se komunicira u slučaju razmatranja upotrebe nuklearnog oružja, i koji se ne može ni ometati ni blokirati.

“Čeget”, kako se naziva ova aktovka (ime je dobila po jednom planinskom vrhu na Kavkazu, a u prevodu s balkariskog jezika znači “sjeverni”), u upotrebu je ušla sredinom osamdesetih godina.

Osim predsjednika Ruske Federacije, ovakav “kofer” ima i predsjednik Sjedinjenih Država.

Četiri aviona, a nikad se ne zna u kom je predsjednik

Koliko se vodi računa o bezbjednosti ruskog predsjednika svedoči i to da, osim njegovog “Iljušina” na putavanja sa njim idu još najmanje dva aviona. Ista situacija bila je prilikom posete srpskoj prijestonici.

Svaka letjelica je opremljena naprednom tehnologijom koja ovu leteću palatu, kako su je prozvali mediji, čini pravim komandnim centrom u slučaju neočekivanog napada.

Iz bezbjednosnih razloga, tek pred put se bira kojim avionom će ruski predsjednik putovati, ali taj podatak je poznat malom broju ljudi. Preostala tri ili samo jedan prate avion koji je odabran za put.

Kao što je i ranije bio slučaj, i ovoga puta Putinov “Iljušin” je iz Rusije krenuo pod pratnjom ruskih vojnih aviona, koju po ulasku u Srbiju preuzela domaća avijacija, tačnije to je bio posao aviona tipa MIG 29. U tom periodu, odnosno do slijetanja na beogradski aerodrom, srpsko nebo je bilo zatvoreno za sve letove.

Jedan avion koji je  sleteo u Beograd bio je bez putnika, ali nije bio prazan, jer je u njemu bila takozvana Putinova “zvjer” – blindirani automobil koji koristi i u Rusiji i van nje.

Aurus Senat prvi put je prikazan javnosti za Putinovu inauguraciju. Zamijenio je Mercedesovu limuzinu koju je u službu uveo Boris Jeljcin. Dok ostali blindirani automobili koji izađu iz fabrike mogu imati najviše sedam plus bezbjednosni sistem, Putinov automobil premašuje sve do sada napravljene. To je specijalno blindirano vozilo i smatra se najboljim u svijetu.

Uloženo je oko 300 miliona dolara. Dugačak je više od 7 metara, a potpune karakteristike i oprema automobila se čuvaju u tajnosti.

Pored zaštite od metaka, u stanju je da izdrži minsku ekspoloziju. Može da provede pod vodom nekoliko sati.

Uz limuzinu kolona vozila

Ruskog predsjednika Vladimira Putina pratilo je čak 28 automobila od aerodroma “Nikola Tesla” do Groblja oslobodilaca.

U pitanju su većinom blinidirani automobili koji su praznim ulicama išli pod rotacijama, a na samom kraju išla su i kola Hitne pomoći, policije i vatrogasno vozilo.

Ruskog predsjednika čuvaju pripadnici Federalne službe obezbeđenja (FSO). U pitanju je najtajnovitija specijalna služba Rusije, širokog spektra djelovanja i krajnje je zatvorena.

Moćna služba potekla je iz Devetog direktorata KGB, a služba je toliko zatvorena da se saznanja o njoj baziraju mahom na pretpostavkama. Nerijetko ih nazivaju “sjenkama” ili “duhovima”, a neki ruski mediji tvrde da FSO ima bar dva Putinova dvojnika.

FSO ima pravo da vrši istragu, prisluškuje razgovore, otvara pisma, privodi građane, bez ikakovog naloga.

O njemu u svakom trenutku brine oko 10.000 ljudi

O bezbjednosti i životu Putina u svakom trenutku brine oko 10.000 ljudi.

Pojedini članovi njegovih bezbjedonosnih snaga idu u neku zemlju koju će posjetiti i nekoliko mjeseci ranije kako bi istražili teren, a onda FSO pravi plan kretanja predsjednika.

Tako, nekoliko dana prije Putinove posete spekulisalo se da je već tad u Beograd stiglo 250 najelitinijih ruskih specijalaca i njegovo lično obezbeđenje.

Protokol je podrazumijevao i zavarivanje šahtova na ulicama, zatvaranje prozora na zgradama uz puteve kuda ide šef Kremlja, u pojedinim slučajevima čak i navlačenje zavjesa.

Oko 100 snajperista bilo je raspoređeno po krovovima zgrada u Beogradu, a pojedini mediji su navodili da su ruski obavještajci došli i sa razvijenom tehnologijom za sprječavanje napada dronom.

Related Posts