Analize Izdvojeno Zaštita na internetu

Zbog hakovanja blockchain tehnologije izgubljeno je 8,5 milijardi dolara

Blockchain prostor ostaje neizvesno mjesto za investitore i kompanije zbog velikog broja hakovanja. Prema podacima koje je prikupio PreciseSecuriti.com, ukupni izgubljeni novac dostigao je 8,5 milijardi dolara. I pored povećanih propisa i kontrola, hakovi i dalje utiču na industriju.

Posljednjih godina hakeri su odlučili da se fokusiraju na napade na blockchain kompanije i platforme. Ove kompanije generalno obrađuju velike količine sredstava od strane kupaca i moraju zaštititi svoje kupce. Ipak, hakeri su veoma aktivni i uvek slijede nove strategije za proboj u navedene sisteme.

U poslednje vrijeme bilo je nekoliko napada na kripto i blockchain platforme. Na primjer, 21. novembra, hakeri su započeli trgovinski napad na TRON-ovu decentralizovanu aplikaciju Dice (dApp), što je donijelo gubitak na 18.808 TRKS platformi.

U međuvremenu je hakovana kripto valuta Upbit i izgubili su 342.000 ETH u vrijednosti od 50 miliona dolara. Međutim, metoda kojom napadači haraju kriptovalute još uvijek nije poznata. Među drugim hakovima je i onaj koji je doživio Tron Lounge u kojem su napadači uspjeli da dobiju 54.653 TRKS.

Većina napada desila se na EOS platformi. Na decentralizovane EOS aplikacije uticalo je 114 hakova, što bi moglo biti kockanje ili decentralizovana razmjena. Zbog loših bezbjednosnih mjera i kontrole imovine, 59 platformi za razmjenu kriptovaluta izgubilo je dio sredstava.

Berze moraju uvijek imati neka sredstva koja su smještena u tzv ‘vrući novčanici’ koji se koriste za pokretanje berze i pomaganje trgovcima u vlasništvu kripto valuta. Generalno, sredstva koja se nalaze u „vrućim novčanicima“ uvijek se svode na minimum kako bi se izbjegli hakerski napadi. Generalno, zlonamjerne aktivnosti uglavnom uključuju lažno hakovanje kako bi se provalili u sisteme kompanija i pokušali iskoristiti njihovu ranjivost.

Početkom 2018. godine kripto valuta Coincheck hakovana je za 500 miliona dolara, čime je izgubio veliki broj kovanica NEM (KSEM). Iako Coincheck sada ponovo radi, platformom upravljaju novi vlasnici. U međuvremenu, najpopularnija platforma za trgovinu u 2014. godini je Mt. Gok je hakovan i izgubljeno je oko 850 000 BTC-a. Ovo je bio najveći hack ikada zabilježen u istoriji Bitcoina.

TRON dApps su takođe hakovani 19 puta. Blockchain platforme hakovane su 16 puta, dok su platforme „novčanik“ hakovane 14 puta. Uprkos novim regulativama koje su postavile vlade i regulatorne agencije širom svijeta, sigurnost kripto valute i tehnologije blockchain-a mora se poboljšati.

Veliki i tradicionalni investitori u kripto valute ne bi se osjećali ugodno ulažući svoja sredstva u kripto valutu, znajući da su blockchain platforme ranjive i da ih mogu napadati iz mjeseca u mjesec. S obzirom na trenutno stanje na tržištu kriptovaluta, može se zaključiti da još uvijek ima prostora za poboljšanje sigurnosti blockchain tehnologije i trgovačkih platformi.

Related Posts