Analize Izdvojeno Svijet

Umjesto riba, u mrežama špijunski dronovi

„Kina nagrađuje ribare koji su upecali strane špijunske uređaje“ – djeluje kao čudna priča, ali nije nemoguća. Štaviše, čak je i logično kada se malo bolje analiziraju stvari, prenosi RTS.

Kineski državni mediji izvijestili su o tome da je 11 ribara iz provincije Đangsu pronašlo sedam špijunskih uređaja, piše Bi-Bi-Si.

Ovo nije prvi put da se tako nešto događa. U 2018. godini, njih 18 je nagrađeno za pronalazak devet uređaja. Slična situacija bila je i godinu dana prije.

Ozbiljnosti čitave stvari doprinosi i činjenica da su nagrade izuzetno velike – i do 500.000 juana, odnosno 72.000 dolara.

Šta pronalaze kineska ribari?

Istočnokineska provincija Đangsu ima više od 1.000 kilometara obale sa pogledom na Japan, Južnu Koreju, a ni Tajvan nije mnogo daleko (500 kilometara južno).

Geografski položaj i veliko američko prisustvo u regionu objašnjava zašto ribari redovno pronalaze čudne uređaje, navodi Bi-Bi-Si.

Kina nije otkrila porijeklo uređaja, već je samo saopšteno da su „napravljeni u drugim zemljama“.

Međutim, geostrateški stručnjak Aleksandar Nil kaže da su naprave verovatno došle od američke mornarice, japanskih odbrambenih snaga ili Tajvana.

U strateški važnom dijelu svijeta nije pretjerano čudno da velike sile i prve komšije pokušavaju da prate kretanje jedni drugih.

Špijuniranje podmornica

Američka mornarica je 2009. godine sponzorisala istraživanje podvodnih dronova. Kineski ribari su najvjerovatnije pronašli takozvane „podvodne jedrilice“, koji su manji dronovi i koji mogu da provedu pod vodom mjesece, a dovoljno su jeftini da se smatraju potrošnom robom.

Dovoljno jeftini, u ovom slučaju, znači da koštaju „samo“ desetine hiljada dolara.

Njihov domet i sposobnost da prate kretanja podmornica čine ih veoma važnim, tvrdi Nil, procjenjujući da se stotine takvih uređaja nalaze u svjetskim morima.

Zbog toga nije čudno zašto se poneki nađe u kineskim ribarskim mrežama. Najmnogoljudnija zemlja svijeta ima ogromnu ribarsku flotu, pa je logično da će po zakonu vjerovatnoće upecati i nešto drugačiji ulov.

Related Posts