Svijet Vijesti

EGIPAT: U SUDARU KAMIONA I TURISTIČKOG AUTOBUSA POGINULO DESET OSOBA

Desetoro ljudi, četvoro Francuza, jedan Belgijanac i petoro Egipćana je poginulo, a 14 ih je povrijeđeno danas u autobuskoj nesreći u Asuanu na jugu Egipta, saopštio je guverner tog područja.

Među povrijeđenima koji su prenijeti u bolnicu i u stabilnom su stanju je osmoro Francuza i šestoro Belgijanaca.

Nesreća se dogodila rano jutros kada se turistički autobus sudario sa kamionom i zapalio na 300 kilometara dugom putu kroz pustinju koji vodi do hramova u Abu Simbelu.

Saobraćajne nesreće su česte u Egiptu jer se putevi loše održavaju i putni propisi se ne poštuju. Zvanično je 2020. godine 7.000 ljudi poginulo u saobraćajnim nesrećama u toj najmnogoljudnoj zemlji u arapskom svijetu sa 103 miliona stanovnika.

Hramovi u Abu Simbelu, stari više od 3.000 godina, premješteni su sa prvobitne lokacije kako bi se spriječilo da ih poplave vode Nila u vrijeme izgradnje brane Asuan šezdesetih do sedamdesetih godina prošlog vijeka i predstavljaju jednu od glavnih turističkih destinacija u Egiptu.

Posle niza godina političke nestabilnosti zbog narodne pobune 2011. koja je zadala težak udarac turizmu, Egipat je uspjeo ponovo da privuče posjetioce 2019.godine. U avgustu prošle godine Rusija je obnovila letove prekinute šest godina poslije smrtonosne nesreće. Međutim invazija Rusije na Ukrajinu dovela je do obustave tih letova. Turisti iz te dvije zemlje činili su 40 odsto posjetilaca u Egiptu. Oni su uglavnom dolazili na odmor na Crveno more, a Francuzi i Belgijanci su s druge strane su prve grupe posjetilaca Luksora i Asuana.

Današnja nesreća dogodila se pet dana pošto se autobus slupao na auto-putu kraj Crvenog mora. Poginulo je troje ljudi, uključujući dvoje turista iz Poljske, navodi AP.

Related Posts