Crna Gora Vijesti

NIKŠIĆANINU KOJI JE SA 15 GODINA UBIO DJEVOJKU IZREČENA VASPITNA MJERA

Nikšićaninu N. B. (18) juče je u podgoričkom Višem sudu izrečena vaspitna mjera upućivanja u ustanovu zavodskog tipa na tri godine jer je kao maloljetnik, sa nepunih šesnaest godina, na svirep način ubio dvije godine stariju sugrađanku K. R., piše Pobjeda. Presudu je izrekla sutkinja Vesna Kovačević.

Prema navodima presude, tokom sudskog postupka dokazano je da je N. B. 5. septembra 2019. godine sa umišljajem ubio K. R. u blizini jezera Krupac.

“N. B. je oglašen krivim za krivično djelo teško ubistvo a imajući u vidu njegove godine u vrijeme izvršenja krivičnog djela – sud je pri odmjeravanju sankcije primijenio odredbu Zakona o postupanju prema maloljetnicima. Kako je propisano članom 14 tog zakona, maloljetniku se za učinjeno krivično djelo mogu izreći vaspitne mjere, kazna maloljetničkog zatvora i mjere bezbjednosti, dok se mlađem maloljetniku mogu izreći samo vaspitne mjere. Shodno ovom aktu, maloljetniku se ne mogu izreći uslovna osuda i sudska opomena”, pojasnila je sutkinja Kovačević.

Sutkinja Kovačević je navela da je u sudskom postupku utvrđeno da se optuženi N. B. odvezao taksijem sa K. R. u blizini jezera Krupac, gdje je nožem izboo 24 puta u predjelu glave i tijela nakon što su imali seksualni odnos.

“Djevojka je preminula trpjeći ,,fizičke bolove jakog intenziteta dužeg trajanja, kao i duševne bolove jakog intenziteta“ nakon čega je šesnaestogodišnjak odvukao tijelo i bacio ga u jarak”, navodi se u kratkoj verziji presude.

Optužbe za ubistvo K. R. potvrđene su i DNK vještačenjem a u kome se navodi da krv pronađena na patikama okrivljenog potiče od ubijene osamnaestogodišnjakinje.

Informaciono-tehnološkim vještačenjem utvrđeno je da je maloljetnik preko aplikacije Vajber dogovorio sastanak sa žrtvom.

Konačno i iz iskaza bliskih rođaka žrtve proizilazi da je djevojka neposredno prije sastanka bila na selu kod tetke R. R. odakle je krenula u grad, da bi poslije nekih više od sat vremena bila nedostupna na telefonu.

Porodica je nestanak djevojke policiji prijavila 7. septembra a samo dan kasnije njeno tijelo je u blizini brane jezera Krupac pronašao mještanin mjesta Kočani, dok je čuvao stoku.

Prema nezvaničnim saznanjima, tijelo je bilo okrenuto licem ka zemlji, a na potiljku djevojke bile su vidljive povrede i tragovi krvi, zbog čega je policija odmah posumnjala da se radi o nasilnoj smrti.

Analiza telefonskih komunikacija i iskazi rođaka žrtve pomogli su policiji da identifikuje mogućeg počinioca i nakon samo dva sata stavi mu lisice na ruke.

Related Posts