Analize Crna Gora Izdvojeno Vijesti

ANALIZA NAKON DOJAVA O BOMBAMA U CRNOGORSKIM ŠKOLAMA: DA LI BI UČENICI BILI SIGURNIJI UZ PRISUSTVO ZAŠTITARA?

Poslednjih mjeseci školama i vrtićima širom Crne Gore stizale su dojave o postavljenim bombama. Nedavno je iz Ministarstva saopšteno da je čak u 41 osnovnoj školi stigla dojava o postavljenoj bombi i u tim obrazovnim ustanovama je prekinuta nastava. Djeca su prema protokolu evakuisana, nastava je više puta iznenada prekinuta, a sve to je izazivalo strah kako kod učenika, jednako ili više kod roditelja, koji su pozvani da preuzmu djecu nižih razreda.
Sve to je izazvalo kolaps, gužve, haos koji je prouzrokovao samo dodatni stres. Uprave škola su čekale nadležne organe radi evakuacije, a strah i nemir kod djece i roditelja je dodatno rastao.
Da li bi se gužva i pometnja mogla izbjeći ukoliko bi u školama postojao zaštitar? Uloga zaštitara u školama nije samo održavanje reda i mira među djecom. Kako smo i ranije posali, opšti poslovi zaštitara u školi opisani su u  Zakonu o zaštiti lica i imovine i oni se odnose prije svega na kontrolu ulaska u školsko dvorište i objekat škole, a vezano uz kontrolu pristupa lica u objekat, sprječavanje pristupa neovlašćenim licima kao i drugi poslovi u zaštiti imovine i sigurnosti učenika. Posebni poslovi usko su vezani uz sigurnosne specifičnosti svake pojedine škole ili objekta odnosno sigurnosnu  procjenu te pravilnik koji za svaki objekt donosi direktor škole. U posebne poslove ulaze i poslovi sprječavanja devijantnih ponašanja ili sprječavanja štetnih pojava na području škole, koji ne moraju nužno biti opisani u pravilniku o kućnom redu ili drugim pravilnicima.
Plan evakuacije je skoro isti u svim školama i poštuje se protokol, prema kojem objekat prvo napuštaju učenici, osobe starije od 60 godina i žene, dok poslednji izlaze direktor, njegov pomoćnik, sekretar i domar.

UPTC POKRENUO PROJEKAT 2016.

Upravo bi prisustvo zaštitara, lica obučenog za ovakve situacije, dodatno olakšalo samo evakuaciju.
Ali, nadležni i dalje ćute o ovom projektu, koji je Urban Protection Training Center pokrenuo.još 2016. godine. Ovaj projekat je poznat u mnogim razvijenim državama, a UPTC je pionir u ovom poslu, kada je Crna Gora u pitanju.
Podsjestimo, projektom “Zaštitar u školi” Urban Protection Training Center pokrenuo bi više konkretnih projektnih aktivnosti.
U ovoj obrazovnoj ustanovi planiraju da obave doedukaciju najboljih zaštitara iz više security agencija – program ovakve obuke koncipiraju najveći eksperti iz sfere bezbjednosti. Teži se kreiranju profila koji po mnogo čemu prevazilazi očekivane osnove zaštitarske profesije. Pred odabrane će biti postavljen jasno definisan cilj prema kome će se usmjeriti samo oni najspremniji – nosioci jakih mentalnih sposobnosti, upečatljivih karaktera i sposobni da uspostave odnos zasnovan na zdravom autoritetu. Školski zaštitar mora biti upućen u savremenu metodologiju rada sa djecom, njihova podrška i oslonac. Ali i onaj čiji se lik i djelovanje apsolutno uvažavaju. U skladu sa okruženjem, zaštitar u školi mora posjedovati fantastičnu moć zapažanja detalja, te razotkrivati eventualno potisnute i neizrečene probleme. A recesivno djelovanje doslovno u potpunosti sankcionisano, odnosno, usmjereno isključivo ka spoljnim prestupnicima i nepozvanim uzurpatorima školskog reda i mira. Svako zaštitarsko lice biće jasno uočljivo dostojanstvenom, specifičnom uniformom koju, osim amblema firme krasi i diskretna profesionalna oprema. Od presudne važnosti biće konstantno aktiviran prenosni sistem video nadzora, kojim će se pribavljati autentični i objektivni dokazni material.
Nadamo se da će država imati sluha za ovaj projekat, koji je u razvijenim zemljama odavno zaživio.

Hrvati dobili zaštitare u školama još 2010.

Još 1. februara 2010. godine, OŠ “Manuš” u Splitu je dobila zaštitara koji se svakodnevno od 11.30 do 19.30 brine o imovini škole ali i sigurnosti učenika i zaposlenih. Za tu uslugu roditelji 576 učenika ove škole izdvajaju po deset kuna mjesečno, što je iznos koji učenik “pojede” za jednu marendu. 

Related Posts