Svijet Vijesti

ARGENTINA: DESET OFICIRA OSUĐENO NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG ZLOČINA TOKOM DIKTATURE

Argentinski sud osudio je deset bivših pripadnika vojske i policije na doživotni zatvor za zločine počinjene tokom diktature od 1976. do 1983. godine, proglasivši ih krivima za ubistvo, otmicu, mučenje i silovanje.

Zločini su počinjeni u vojnom kompleksu u Kampo de Majo nad 350 ljudi, uključujući trudnice i zaposlene u njemačkoj multinacionalnoj kompaniji „Mercedes Benz“.

Čitanje jednoglasne presude optuženi su pratili video-linkom dok je sudnica bila puna ljudi bliskih žrtvama i članova organizacija za ljudska prava.

Među 350 žrtava bilo je 14 trudnica čija su djeca oteta odmah po rođenju. U Kampo de Majo je postojalo tajno porodilište u kome su se trudnice u zatvoru rađale u nehumanim uslovima, a zatim nestajale.

Organizacija Baka sa Svibanjskog trga tvrdi da je oko 400 djece rođeno u zarobljeništvu tokom diktature i nezakonito predato drugim ljudima. Od njih je 130 saznalo njihovo pravo porijeklo.

Među žrtvama su brojni radnici i sindikalni povjerenici fabrika koje se nalaze u industrijskoj zoni na sjeveru Buenos Ajresa, među kojima i zaposleni u fabrikama automobila „Mercedes Benz“ i američkog „Forda“.

Sudski proces je počeo 2019. godine i uglavnom je vođen na daljinu zbog pandemije kovida 19.

Na početku procesa bilo je 22 optuženih, ali su dvojica umrla tokom suđenja. Većina je već osuđena u drugim suđenjima za zločine protiv čovječnosti.

Bivši general Santjago Riveros (98) najviši je oficir koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Riveros je ranije osuđen na još jednu doživotnu kaznu, zajedno sa još trojicom vojnika, zbog „letova smrti“, odnosno bacanja drogiranih zatvorenika u more iz aviona koji su poletjeli iz vojnog kompleksa Kampo de Majo.

Bivši predsjednik vojne hunte Rejnaldo Binjone, bivši komandant te kasarne, koji je preminuo 2018. godine, već je osuđen za zločine koji su tamo počinjeni.

Nakon ukidanja zakona o amnestiji 2006. godine, izrečeno je 278 presuda za zločine protiv čovječnosti počinjenih širom zemlje, a osuđeno je 1.070 osoba, od kojih mnogi na doživotne zatvorske kazne.

Related Posts