Region Vijesti

MAĐARSKA OJAČAVA GRANICU SA HRVATSKOM I SRBIJOM, OGRADA IDE U VIS ZA JOŠ METAR

Mađarska Vlada planira da za dodatni metar podigne ogradu uz granicu sa Srbijom i Hrvatskom u nacionalnom parku Dunav-Drava zbog novog talasa migranata, objavila je njemačka agencija DPA. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana pojačava zaštitu svojih granica zbog, kako je navedeno, novog talasa migranata koji putuju prema Mađarskoj preko balkanske rute. Ograda sa bodljikavom žicom od 150 kilometara na jugu Mađarske sagrađena je za vrijeme izbjegličke krize 2015. godine.

Budimpešta planira da zaposli i 2.000 novih, naoružanih stražara kao dodatno pojačanje vojnoj i graničnoj policiji.

Slovenija je u petak na svojoj strani granice sa Hrvatskom počela da uklanja žičanu ogradu, podignutu da zaustavi ulazak migranata u tu zemlju. Premijer Slovenije Robert Golob nazvao je nehumanim ove ograde i rekao da ne služe svrsi zbog koje su postavljene, što je znak promjene politike nove vlade prema migrantima i izbjeglicama.

Nova slovenačka Vlada se obavezala na najviše poštovanje ljudskih prava i ubrzanje obrade zahtjeva za azilom.

Početkom jula u subotičkom predgrađu Makova sedmica došlo je do obračuna migranata, kada je jedna osoba izgubila život, a više njih je teško povrijeđeno.

Pretpostavlja se da je do sukoba došlo zbog borbe oko krijumčarenja u Mađarsku. Prema tvrdnjama novinara BIRN-a, tom prilikom je povrijeđeno više policajaca.

 

 

Related Posts