Region Vijesti

NJEMAČKA VOJSKA U BiH: JASNA PORUKA RUSIJI

Najavljeni dolazak kontigenta njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu, očekivano, proizveo je različite reakcije u zemlji.

I dok jedni u tome vide pomoć Bosni i Hercegovini u tranziciji prema zemlji integrisanoj u euro – atlanske procese za druge je to simboličko nasilje, jer njemačku vojsku doživljavaju isključivo kroz prizmu traumatične prošlosti, piše Al Jazeera Balkans.

Zloupotreba informacije kako će u BiH biti, u sklopu EUFOR-ovih snaga, raspoređeno 50 njemačkih vojnika sasvim je očekivana, kaže Denis Avdagić, politički i sigurnosni analitičar iz Hrvatske naglašavajući da se mora postaviti jasna distinkcija između Njemačke od prije osamdeset godina i današnje, zemlje koja je se ozbiljno suočila sa svojom prošlošću.

„Ne treba nikoga iznenaditi da se zloupotrebljava ta informacija jer koristiti takvo tumačenje prema Njemačkoj koja je zemlja koja se istinski i zbilja suočila sa svojom prošlošću. A to ako stavljamo u balkanski kontekst onda treba sramotiti sve one koji prozivaju Njemce. Čini mi se da to rade ponajprije oni koji nisu u stanju pogledati ne tako daleku prošlost. U ovom slučaju ljudi se nisu u stanju suočiti s onime što su sami podupirali ili činili a prozivaju druge za nešto s čim ova generacija političar nema veze. To je ono što je najvažnije za naglasiti“, kaže Avdagić.

Pogrešna analogija

Dovođenje u isti simbolički kontekst slanja njemačkih vojnika u okviru misije EUFOR-a sa njemačkom vojskom koja je bila okupaciona sila tokom Drugog svjetskog rata nema nikakvog smisla, kaže bivši šef vojne misije BiH u NATO-u Alija Kožljak.

„Svima je jasno da se Njemačka hrabro i odlučno ogradila od nacističkih aktivnosti, a drugo mi smo već imali raspoređene njemačke trupe u BiH, koje su dobro došle još tada u BiH. Tako da bilo kakvo dovođenje u pitanje ili poređenje ovog raspoređivanja sa nekadašnjim je samo pokušaj politiziranje situacije i zloupotrebe u političke svrhe i pokušaj bilo kakvog osporavanja izvršavanja misije EUFOR-a. Očigledno da se to prozrelo i da će EUFOR i NATO ostati odlučni u izvršenju svoje misije“, kaže Kožljak.

Kožljak objašnjava da dolazak njemačkih vojnika u BiH ima višestruko pozitivno značenje naglašavajući da je to, između ostalog, i jasna, snažna poruka nekim političkim faktorima izvan Bosne i Hercegovine, posebno Ruskoj Federaciji.

Ovo nije prvi put da se raspoređuju njemački vojnici, oni su ovdje bili i prije desetak godina, ali njihov značaj je danas višestruk. Prvo to je podrška nastojanjima Evropske unije da se potvrdi relevantnom u izvršenju misije koju joj je dodijelilo Vijeće sigurnosti UN-a i povjerilo na taj način mir, sigurnost i stabilnost u BiH. Od tada pa do danas nikada nije bilo kompleksnije izazvan mandat a posebno je došlo do izražaja nakon ruske agresije u Ukrajini, gdje smo imali direktne poruke od strane Ruske federacije da podrivaju i mir i stabilnost u BiH ali i misiju EUFOR-a u BiH. Potvrda tome je najava Ruske Federacije da uloži veto na produženje mandata EUFOR-a u BiH“, pojašnjava Kožljak.

Poruka Ruskoj Federaciji i EU

Ali, nije ovo samo poruka Ruskoj Federaciji, nego i Evropskoj uniji, pojašnjava dalje Kožljak.

„Njemačka je na ovaj način poslala poruku i Evropskoj uniji da stoji iza odluka koje su donesene u smislu uduplavanja misije EU-a u BiH, gdje se na taj način povećava i sposobnost snaga EUFOR-a za izvršenje njihove misije, gdje i ovo simbolično slanje vojnika EUFOR-a – ima značaj osim tog političkog i vojni značaj – se ogleda što će se osnažiti lot timovi na terenu, a također će se osnažiti komanda EUFOR-a s obzirom da se dio vojnika raspoređuje u komandu a dio u terenske lot timove“, kaže Kožljak.

Na kraju, Kožljak ističe da je, uprkos svim mogućim interpretacijama slanje novog kontigenta vojnika u BiH, poslana poruka Ruskoj Federaciji i njenoj namjeri da podrije stabilnost i sigurnost zemlje.

„Poruka koja se šalje u BiH jeste da one snage koje u ime Ruske Federacije podrivaju stabilnost i sigurnost u BiH definitivno će naići na prepreku jer i ovo je potvrda odlučnosti EUFOR-a da se mir i sigurnost i stabilnost u BiH neće dovesti u pitanje”, rekao je on.

Očigledno je, dodaje, da se radi usklađenim aktivnostima i NATO i EU-a, jer ove odluke dolaze nakon upravo skoro održanog samita NATO-a u Madridu gdje se u saradnji sa EU donijela odluka o politčkoj i praktičnoj pomoći BiH.

“Njemačka upravo to radi, šalje političku i praktičnu pomoć BiH. Vidjećemo da će se politička pomoć odraziti na način podrške svim aktivnostima za deblokadu procesa ubrzanja euro – atlanskog puta BiH, a to će biti kroz snaženje interoperabilnosti odbrambenih institucija, sigurnosnih agencija i drugih čije se učešće u odbrambenim aktivnostima BiH ocjenjuje kroz godišnji nacionalni program“, kaže Kožljak.

Related Posts