Bezbjednost Crna Gora Vijesti

VRŠNJAČKO NASILJE NE JENJAVA, DRŽAVA I DALJE BEZ SLUHA ZA PROJEKAT “ZAŠTITAR U ŠKOLI”

Učenik osmog razreda podgoričke Osnovne škole ’21. maj’ žrtva je napada koji se prije desetak dana desio u blizini te ustanove, a prema tvrdnjama roditelja drugih đaka već duži vremenski period izložen je vršnjačkom nasilju.

Kako piše Radio Televizija Crne Gore (RTCG), dječaka, koji je, inače, strani državljanin, brutalno je u blizini njegove škole pretukla grupa đaka devetog razreda OŠ “Savo Pejanović”.

Epilog tog slučaja nasilja je pokretanje krivičnog postupka protiv četvorice četrnaestogodišnjaka zbog sumnje da su počinili nasilničko ponašanje, a škola koju pohađaju izrekla im je i vaspitnu mjeru – smanjenje ocjene iz vladanja.

“Dječak koji je bio žrtva već je poznat policiji, jer je prošle godine prijetio da će da skoči sa školske zgrade. Iako prema podacima iz policije vršnjačko nasilje nije bilo povod zbog kojeg se odlučio na taj potez, roditelji koji su nam se obratili ukazuju da je to još jedan alarm da mu je podrška potrebna. Tvrde da su vršnjaci prema njemu surovi, da je svakodnevno izložen verbalnim napadima kako mlađih od sebe, tako i starijih đaka, koji ga prozivaju zbog izgleda i ponašanja, ali i na nacionalnoj osnovi”, ističu u NVO Roditelji.me

U OŠ “21. maj” koju dječak pohađa nijesu upoznati da je izložen takvim napadima, a od kada je bio žrtva nasilja djece iz OŠ “Savo Pejanović” svakog dana posjećuje pedagoško -psihološku službu škole.

DJECA NE PRIJAVLJUJU NASILJE

Direktorica škole Leposava Furtula kaže da se kao kolektiv trude da mu pruže svu potrebnu podršku, ali ni on, ni ostala djeca, nijesu prijavili da je svakodnevno izložen vršnjačkom nasilju.

“Nakon incidenta koji se dogodio iza naše škole, kada ga je tukla grupa dječaka, on nam se odmah obratio. Hitno smo reagovali iako je bio petak, a sve se dogodilo nakon petog časa, slučaj smo odmah prijavili policiji, pozvali roditelja i dijete uputili u Hitnu pomoć. Nakon toga, on je bio u Centru bezbjednosti gdje je dao izjavu. Već u subotu do nas je stigao snimak tog nasilja, koji smo proslijedili policiji i počinioci su odmah identifikovani – ispričala je Furtula.

Dodala je da je pokrenut krivični postupak protiv ovih dječaka, a i njihova škola je postupila po proceduri, izricanjem vaspitnih mjera.

“Ne bih mogla da komentarišem nešto što se dešavalo prije mog dolaska na ovu poziciju. Naša pedagoška služba ima naravno sve podatke o učenicama i odgovorno tvrdim da sve radimo u skladu sa procedurama, koje su predviđene zakonom, a u najboljem su interesu djece”, rekla je Furtula.

Prema njenim navodima, odlučni su da pošalju poruku da nasilju nije mjesto u školi i da nijedno dijete ne smije da strahuje. Kako bi to postigli, kako kaže, pojačano će raditi na edukaciji djece, ali i nastavnika i roditelja.

“Vjerujem da bi nam dječak ispričao i zatražio pomoć da je situacija takva, da ga drugi đaci stalno prozivaju i verbalno napadaju. Posebno to mislim iz razloga što je ohrabren da nam prijavi ono što mu se dešava. Baš nedavno nam je pokazao i fotografiju starijeg muškarca kojeg je uslikao kod škole i uplašio se iz nekog razloga od njega. Rekla sam mu da ću ga, svakog dana, pratiti kada bude izlazio iz škole, kako bi bio siguran da ga neko neće napasti. Trudimo se da mu pomognemo na sve moguće načine”, rekla je Furtula, dodajući da ni dječak ni bilo ko drugi upravi nije prijavio da je navodno nedavno bio žrtva i napada odrasle muške osobe, koja ga je udarila pesnicom u glavu.

Da se to desilo roditeljima su takođe prenijela ostala djeca, ali zvanične prijave nigdje nije bilo.

Furtula je ukazala i na to da je veoma teško propratiti sve što se dešava u dvorištu, jer su dvije kapije otvorene, a kamere van objekta već neko vrijeme ne rade. Trude se da dežurstvima nastavnika iskontrolišu šta se dešava tokom odmora. Problem kamera će, kako ističe, hitno riješiti, iako je riječ o investiciji koja nije mala za jedan školski kolektiv. Očekuju podršku Ministarstva, ali i Savjeta roditelja, koji imaju predloge po tom pitanju.

“Zbog svega toga zalažemo se za povratak školskog policajca i pojačanog nadzora u školskom dvorištu”, kaže Furtula.

Direktor OŠ “Savo Pejanović” Zoran Đukić ističe da su, nakon napada grupe đaka na dječaka OŠ “21. maj” hitno postupili po proceduri i izrekli vaspitne mjere.

“Na osnovu dobijenih informacija iz policije, hitno smo sazvali sjednicu Nastavničkog vijeća. Izložili smo sve pojedinosti i jednoglasno je donijeta odluka da se četvorici učenika devetog razreda, koji su učestvovali u ovom događaju, izrekne mjera – umanjenje ocjene iz vladanja”, kazao je Đukić.

ŠKOLE MORAJU POJAČATI BEZBJEDNOST DJECE

Vršnjačko nasilje je nažalost sve više prisutno u školama, kako osnovnim, tako i srednjim. Očigledno je da su škole u Crnoj Gori primorane da povećaju bezbjednost u svojim prostorijama, dvorištima i fiskulturnim salama, pa su zbog toga raspisivani tenderi za nabavku sigurnosnih kamera. Trošak ugradnje kamera, a zatim njihov nadzor i održavanje je ogroman, pa se ponovo može govoriti o projektu “Zaštitar u školi” koji bi, najbvjerovatnije, na kraju bio jeftini, povećao broj zaposlenih, a bezbjednost u školama bi bila na mnogo većem nivou.

Vlada Crne Gore međutim još uvijek nema sluha za ovaj projekat, koji je Urban Protection Training Center pokrenuo još 2016. godine. Ovaj projekat je poznat u mnogim razvijenim državama, a UPTC je pionir u ovom poslu, kada je Crna Gora u pitanju.

Podsjetimo, projektom “Zaštitar u školi” Urban Protection Training Center pokrenuo bi više konkretnih projektnih aktivnosti.

U ovoj obrazovnoj ustanovi planiraju da obave doedukaciju najboljih zaštitara iz više security agencija – program ovakve obuke koncipiraju najveći eksperti iz sfere bezbjednosti. Teži se kreiranju profila koji po mnogo čemu prevazilazi očekivane osnove zaštitarske profesije. Pred odabrane će biti postavljen jasno definisan cilj prema kome će se usmjeriti samo oni najspremniji – nosioci jakih mentalnih sposobnosti, upečatljivih karaktera i sposobni da uspostave odnos zasnovan na zdravom autoritetu. Školski zaštitar mora biti upućen u savremenu metodologiju rada sa djecom, njihova podrška i oslonac. Ali i onaj čiji se lik i djelovanje apsolutno uvažavaju. U skladu sa okruženjem, zaštitar u školi mora posjedovati fantastičnu moć zapažanja detalja, te razotkrivati eventualno potisnute i neizrečene probleme. A recesivno djelovanje doslovno u potpunosti sankcionisano, odnosno, usmjereno isključivo ka spoljnim prestupnicima i nepozvanim uzurpatorima školskog reda i mira. Svako zaštitarsko lice biće jasno uočljivo dostojanstvenom, specifičnom uniformom koju, osim amblema firme krasi i diskretna profesionalna oprema. Od presudne važnosti biće konstantno aktiviran prenosni sistem video nadzora, kojim će se pribavljati autentični i objektivni dokazni material.

U Urban protection training centru kažu da će jedinica školskih zaštitara realizovati i aktivnost preveniranja kroz aspekat bezbjednosti i opšteg društvenog dobra i prosperiteta. Uz punu svjesnost čitavog spleta negativnih lančanih reakcija koje proizilaze iz svih oblika nasilja, nastojaće da, kroz različite kreativne edukacije, spriječe diskriminaciju, omalovažavanje, netrpeljivost, kao i verbalne konflikte među djecom i omladinom. Jasno će, kako dodaju, raznim primjerima iz neposrednog i šireg okruženja dokazati da, i najmanja devijacija ponašanja, može, po principu efekat leptira, ostaviti permanente ožiljke na duševnoj sferi mlade ličnosti. Gubeći potporu za zdrav samorazvoj, mlada osoba će, ne samo izgubiti na kvalitetu kreiranja sopstvenih ciljeva i ambicija, već izgubiti sposobnost da, u daljoj budućnosti, bude zdrav oslonac budućim generacijama.

Nadamo se da će država konačno podržati ovaj projekat, koji je u razvijenim zemljama odavno zaživio.

 

Related Posts