Svijet Vijesti

BEZ OBJAŠNJENJA SMIJENJEN VRHOVNI KOMANDANT MAĐARSKE VOJSKE

Vrhovni komandant mađarske vojske smijenjen je u četvrtak bez objašnjenja, prema predsjedničkom dekretu, što je posljednji preokret u oružanim snagama članice NATO-a posljednjih mjeseci, piše agencija Frans pres (AFP).

Nekoliko stotina visokih oficira i vojnih obavještajnih službenika je navodno otpušteno ove godine pošto je zakon koji je vlada premijera Viktora Orbana usvojila u januaru omogućio ministru odbrane da otpusti sve starije od 45 godina.

Dok vlada kaže da želi da podmladi oružane snage, opozicione stranke su odbacivanje osoblja nazvale “čistkama” sa ciljem da se zamijeni zapadno orijentisani pro-NATO oficiri.

“Od 27. aprila razriješen je dužnosti general-potpukovnika Romuluša Ružina-Sendija, komandanta mađarskih odbrambenih snaga”, navodi se u dekretu koji je potpisala predsjednica Katalin Novak u zvaničnom listu Mađarske.

Nisu dati detalji.

Ružin-Sendi je bio najmlađi komandant Mađarske kada ga je bivši predsjednik Janoš Ader imenovao sa 46 godina 2019. godine.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane od četvrtka, njegova predložena zamjena je Gabor Borondi, 52, trenutno vojni predstavnik Mađarske pri NATO i EU.

Ovaj potez uslijedio je nakon preokreta u višim vojnim činovima ove godine kada je vlada povećala troškove odbrane, rekavši da želi da stvori “konkurentnu situaciju koja zavisi od učinka” u vojsci.

Ranije ovog mjeseca, Politiko je objavio da su procurili dokumenti američke vojne obavještajne službe koji ukazuju na to da Mađarska možda tajno dozvoljava saveznicima da koriste njen vazdušni prostor za prebacivanje oružja u Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane je demantovalo izvještaj, više puta navodeći da helikopteri namijenjeni Ukrajini nisu smjeli da prođu kroz mađarski vazdušni prostor.

Pod Orbanom, koji je održavao bliske ekonomske veze sa Rusijom od invazije, Mađarska je odbila da pošalje vojnu pomoć Ukrajini ili čak dozvoli da vojna oprema pređe preko njene teritorije, podsjeća agencija Frans pres (AFP).

Related Posts