Bezbjednost Zaštita imovine

PODIZNI STUBIĆI ZA NAPREDNIJU ZAŠTITU PRODAJNIH OBJEKATA

Često se govori o elektronskim sistemima zaštite poput videonadzora i kontrole pristupa. Ipak, i neke fizičke barijere su važni elementi sigurnosti. Među njima su podizni stubići, koji danas imaju različite namjene.

Piše: William Pao; E-mail: asmag.com

Podizni stubići imaju više različitih primjena. Za vlasnike prodavnica oni mogu imati ključnu ulogu u zaštiti kupaca i osoblja od udara vozila.

“Mogu se koristiti kao uređaji za razgraničenje, odnosno razdvajanje zone pokretnog saobraćaja od ostalih zona. Ponekad se mogu koristiti za razgraničavanje vozne trake od biciklističke staze ili za razdvajanje pješačke zone (naprimjer redova za prodaju karata ispred stadiona) od parkinga ili ceste. Često vidimo kako se koriste i za zaštitu kritične infrastrukture (naprimjer električne opreme) ili prodavnica od udara vozila”, kaže Joseph Hauss, predsjednik kompanije Gibraltar Perimeter Security.

Zaštita prodavnica

Zaštita maloprodajnih objekata može biti znatno unaprijeđena postavljanjem podiznih stubića. U protivnom, njihovo odsustvo može imati razorne posljedice. Kao ilustracija može poslužiti incident u kojem je, prema članku Asocijacije sigurnosne industrije, čovjek iz Čikaga 2017. godine izgubio obje noge tokom slučajnog sudara ispred prodavnice 7-Eleven ispred koje nisu bili postavljeni podizni stubići. Prema članku, čovjek je od 7-Elevena dobio rekordnu odštetu od 91 miliona dolara.

Rob Reiter, glavni konsultant u kompaniji Reiter and Reiter Consulting i suosnivač organizacije Storefront Safety Council, komentarisao je ovaj incident: “Koji je najskuplji podizni stubić na svijetu? Onaj koji nije bio instaliran na trotoaru ispred prodavnice 7-Eleven u Čikagu. Pratim problem sigurnosti prodavnica i udara vozila u zgrade u Sjedinjenim Američkim Državama još od 2010. godine. Osnovao sam Storefront Safety Council 2012. godine kako bi se fokusirao na ovaj ozbiljni javni, zdravstveni i sigurnosni problem koji je često zanemaren. Ono što smo otkrili tokom godina je da je sigurnost vrlo često zanemarena u maloprodajnim i komercijalnim zonama u kojima Amerikanci najčešće jedu, rade, zabavljaju se i kupuju.”

Hiljade povrijeđenih godišnje

Koristeći statističke podatke do kojih je došla njegova organizacija Reiter, navodi brojke koje su posebno zabrinjavajuće.

“Vozila udaraju u komercijalne i maloprodajne objekte više od 100 puta dnevno ili više od 36.000 puta godišnje. Svake godine je ozlijeđeno više od 16.000 kupaca, pješaka i zaposlenih, uz 2.600 poginulih. Mnogi od ovih sudara su niskobrzinski incidenti na parkinzima koji se lako mogu spriječiti”, kaže on.

“U nedavnom pravnom sporu sa 7-Elevenom otkriveno je da se više od 6.300 udara u proteklih 14 godina dogodilo u njihovim prodavnicama koje nisu bile zaštićene podiznim stubićima. Oko 800 prodavnica bilo je pogođeno tri ili više puta, a više od 100 njih se našlo na udaru više od pet puta. Ukupno je došlo do 1,3 udara u prodavnice dnevno, odnosno oko 500 udara godišnje u nezaštićenim prodavnicama”, dodaje on.

Ovi incidenti ukazuju na važnost instaliranja podiznih stubića kod ovih objekata.

“Neke od ovih zona ne posjeduju zaštitne stubiće, dok ih druge imaju, ali to može biti pogrešan stubić i zato i dalje dolazi do incidenata. Najbolja praksa je nabaviti certificirani stubić testiran na sudare od uglednih proizvođača”, kaže Hauss. “Stubići se mogu dizajnirati na estetski atraktivan način, s nekoliko dekorativnih elemenata i marketinških omotača koji se mogu koristiti kao generator prihoda za krajnjeg korisnika jer služe kao reklamni prostor.”

Odabir

Sljedeće pitanje koje se postavlja je kako izabrati pravo rješenje za stubiće za prodavnice. Prema Haussu, većina stubića je napravljena od ugljičnog čelika ili nehrđajućeg čelika koji je testiran na sudare. “Međutim, na tržištu postoje neki proizvodi koji u svom dizajnu objedinjuju patentirane materijale s kombinacijom ugljičnog ili nehrđajućeg čelika”, kaže on.

On dodaje da bi korisnik trebao prepoznati tip vozila koja mu mogu biti prijetnja, kao i lokaciju i pravac saobraćaja oko objekta. “Brine li vas samo parkiranje s ulaskom prednjeg dijela vozila i slučajno dodavanje gasa ili to što bi vozilo moglo direktno udariti u vašu zgradu pri brzini od 80 km na sat (naprimjer vozilo nad kojim nema kontrole, a kreće se velikom brzinom)? Da li imate vrijedne stvari u svojoj prodavnici koje je čine metom za napade probijanjem izloga vozilom, pri čemu će neko pokušati fizički srušiti podizni stubić s više udaraca i ostaviti ga na mjestu, a potom pobjeći u drugom vozilu? Ovo su samo neka pitanja koja treba razmotriti prilikom odabira odgovarajućeg stubića, uz prepoznavanje vrste vozila i udara za zaštitu vašeg objekta”, kaže Hauss.

Instalacija

Važna je i sama instalacija. Prema Haussu, razmak između stubića zavisi od analize vektora kretanja vozila. “Postoje zone u kojima se parkira ulaskom prednje strane vozila pod uglom od 45 stepeni, a kod drugih pod uglom od 90 stepeni. Razmak predviđen Zakonom o osobama s invaliditetom SAD-a također mora biti razmotren prilikom instalacije stubića, što može varirati od općine do općine u pogledu njihovih minimalnih zahtjeva vezano za razmak. Da li vozilo zaista može ući pod uglom od 90 stepeni? Ovo je važno pitanje u vezi s razmakom”, kaže on.

Hauss dodaje da razmak između stubića također može zavisiti od proizvođača i načina na koji su oni testirani i certificirani. “Uobičajeno je da je maksimalni razmak između stubića u rasponu od 122 do 152 cm i on će omogućiti i pravolinijsko i parkiranje pod uglom i ispuniti propise Zakona o osobama s invaliditetom, ali vi morate ustanoviti na koji je način neki proizvod testiran i certificiran”, kaže on. “Ako je proizvod testiran s razmakom od 91 cm, a instaliran na rastojanju od 122 cm, to može promijeniti nivo opterećenja, jer su prilikom testiranja obuhvaćena dva do tri stuba, ali bi samo jedan stub bio na udaru u pravoj instalaciji na rastojanju od 122 cm jer je većina vozila manja od 2,4 metra u širini. Sve počinje od angažmana stručnog konsultanta koji zna koje su opcije dostupne na tržištu, a onda stupanjem u kontakt s renomiranim proizvođačem sa sjedištem u SAD-u.”

Related Posts