Crna Gora

GODINA OD TRAGEDIJA NA CETINJU: BEZ ODGOVORA, BEZ ODGOVORNOSTI NADLEŽNIH…

Cetinje obilježava godišnjicu tragedije koja je potresla Crnu Goru kada je, u naselju Medovina, Vuk Borilović (34) usmrtio 10 osoba, nakon čega je i on lišen života.

Među ubijenima je bilo i dvoje djece, dok je šest građana ranjeno.

U znak sjećanja na nevine žrtve zastave na ulazu u Cetinje i na svim gradskim institucijama spuštene su na pola koplja.

U stravičnom zločinu Borilović je ubio Natašu Martinović (35) i njena dva sina Mašana (11) i Marka (8), koji su bili podstanari u njegovoj kući. Ubio je i kuma Martinovića, Cetinjanina Milana Mitrovića (37), koji je pokušao da ga zaustavi. Da ga spriječi u krvavom piru nije uspio ni Borilovićev ujak Goran Đurišić (54) već je i njega hladnokrvno usmrtio.

Ušao je potom u kuću porodice Drecun i ubio Dimitrija (78), Danicu (74) i Rajka (56). Tu se stravičan zločin nije završio već je u narednoj kući ubio sestre Aleksandru (52) i Milu (51) Radunović.

Ranio je Slavicu Zvicer (66), Filipa Đurkovića (33), Milevu Ramadanović (76), Darinku Čelebić (88) i Aleksandra Drecuna (32) i policajca Ljubišu Maksimovića (44) iz Podgorice.

Mnoga pitanja i dalje bez odgovora

Godinu nakon stravične tragedije kakvu Crna Gora ne pamti, niko od nadležnih nije preuzeo bilo kakvu vrstu odgovornosti.

Odgovornosti zbog načina postupanja policije, ali i u dijelu prevencije, s obzirom na to da je Boriloviću ranije bilo naloženo psihijatrijsko vještačenje.

Antena M je danima nakon tragedije tražila odgovore nadležnih, a na brojna pitanja upućena Upravi policije i Tužilaštvu dobili smo samo ćutanje.

– Da li su pripadnici PTJ stigli direktno na lice mjesta zločina ili su prethodno svratili do zgrade Skupštine Prijestonice?

– Da li su znali đe se nalazi lokacija Medovina ili su tu informaciju dobili od osobe kojoj su se obratili ispred zgrade Skupštine Prijestonice?

– Koliko je vremena izgubljeno, nakon dolaska na Cetinje, na utvrđivanje tačne lokacije mjesta zločina?

– Da li su na vozilima PTJ bila uključena rotaciona svjetla tokom vožnje kroz Cetinje?

– U koliko su sati pripadnici PTJ bili na poziciji u Medovini?

– Šta su, konkretno, pripadnici PTJ uradili u neutralisanju ubice i zaštiti građana?

Pitanja postavljena krajem avgusta prošle godine i dalje su bez odgovora.

Prijave protiv načelnika policije

Iz Uprave policije su nakon tragedije saopštili da će u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica provjeriti sva postupanja svojih službenika kako bi utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

Da li je provjera bilo, te kakav je njihov epilog do danas je nepoznato.

Ono što znamo je da je punomoćnik porodica stradalih u tragediji na Cetinju podnio početkom juna krivičnu prijavu protiv tadašnjeg načelnika cetinjske policije Dalibora Šabana i načelnika CB Podgorica Gorana Jokića.

Kako je navela TVCG u tada objavljenoj informaciji, porodice smatraju da su propuštanjem svojih službenih obaveza, načelnici propustili da od izvršioca oduzmu oružje, iako su za to postojali zakonom predviđeni uslovi.

Iako je Borilović legalno držao oružje, podnosioci prijave vjeruju da je ono moralo biti oduzeto zato što je protiv njega vođen krivični postupak i zato što je policija obaviještena da se izvršilac liječi na neuropsihijatrijskom odjeljenju.

Tako godinu nakon stravičnog zločina ostaje najvažnije pitanje – da li je mogao biti spriječen?

Related Posts