Oružje

STRUČNJACI POZVALI UN NA ZABRANU ‘AUTONOMNOG ORUŽJA’

Vodeći svjetski proizvođači i istraživači s područja robotike i vještačke inteligencije uputili su poziv Ujedinjenim nacijama da zabrane proizvodnju robota ubiica. Direktor Tesle Elon Musk i Mustafa Suleyman iz Googlea na čelu su grupe od 116 specijalista iz 26 država koji pozivaju na zabranu autonomnog oružja, piše Guardian.

Vijeće UN-a nedavno je obavijestilo o početku formalne diskusije na temu takvog oružja što se odnosi na dronove, tenkove i “pametne” puške. Uoči toga, grupa proizvođača vještačke inteligencije i robota uputili su otvoreno pismo UN-u sa molbom da zaustave utrku u naoružanju robotima ubicama koja je trenutno u toku.

Potpisnici upozoravaju da bi nastavak trke mogao prouzrokovati treću revoluciju u tehnici ratovanja.

Stručnjaci su prethodno upozorili da je vještačka inteligencija dostigla tačku gdje je razvoj autonomnog oružja moguć u roku od nekoliko godina. Iako se vještačka inteligencija može koristiti kako bi bojno polje bilo sigurnije za vojno osoblje, stručnjaci strahuju da bi istovremeno pruzrokovala velike ljudske gubitke.

Elon Musk je nekoliko puta upozoravao na potrebu za regulacijom vještačke inteligencije, nazvavši je najvećom prijetnjom ljudskoj egzistenciji, no dok jedni smatraju da treba razmotriti destruktivni potencijal vještačke inteligencije, drugi smatraju da je riječ o potencijalu u koji ne treba niti dirati, već ga u potpunosti treba eliminisati.

Ovo pismo nije prvi takav apel, naime na IJCAI, jednoj od vodećih svjetskih AI konferencija, pokrenuta je rasprava o smrtonosnom autonomnom oružju. Prije dvije godine, nakon konferencije je takođe poslato otvoreno pismo koje je potpisalo hiljade vodećih svjetskih istraživača robotike i vještačke inteligencije, uključujući Muska i Stephen Hawkinga, u kojemu su i tada pozvali na zabranu, čime su potakli UN na formalne razgovore o modernim tehnologijama.

Britanska vlada se 2015. usprotivila zabrani smrtonosnog autonomnog oružja, uz argument da međunarodno humanitarno pravo dovoljno reguliše to područje.

Iako na prvu riječ autonomno oružje asocira na naučnu fantastiku kao što su Terminator i Robocop, ono je već u upotrebi. Samsung je tako razvio SGR-A1 stražarski pištolj, koji je navodno tehnički sposoban za samostalno ispaljivanje metaka, no još uvijek je sporno koristi li se uz južnokorejsku granicu na demilitarizovanoj zoni.

SGR-A1 razvijen je za potrebe južnokorejske vlade, te je prvi takve vrste s autonomnim sistemom koji može obavljati nadzor, prepoznavanje glasa, praćenje i slično. No, to nije jedino autonomno oružje za kopnene, vazdušne i morske borbe čiji je prototip već razvijen.

Velesile poput Rusije i SAD-a trenutno razvijaju robotske tenkove koji se mogu pokretati autonomno ili daljinskim upravljanjem. Rusija je tako stvorila borbeno bespilotno vozilo Uran-9, dok je američki autonomni ratni brod Sea Hunter predstavljen još 2015. godine.

Related Posts