Izdvojeno Školovanje

UPTC MNE PRVA LICENCIRANA ŠKOLA ZA OBUKU IZ OBLASTI “FUNKCIONALNA MEDIJSKA PISMENOST”

PU “Urban Protection Training Centar Montenegro” prva je škola u Crnoj Gori koja je zvanično licencirana za sprovođenje obuke iz oblasti “Funkcionalna medijska pismenost”.

Ovaj program je važan jer pruža polaznicima potrebne vještine i znanja kako bi se nosili sa izazovima današnjeg medijskog okruženja. Evo nekoliko razloga zašto je društveno-ekonomska opravdanost ovog programa važna:

  1. Razumijevanje medijskog okruženja: Funkcionalna medijska pismenost omogućava novinarima da razumiju kompleksnost medijskog okruženja u kojem rade. To uključuje razumijevanje različitih medijskih platformi, njihovih ciljnih publika i načina na koji se informacije distribuiraju.
  2. Kritičko razmišljanje: Program funkcionalne medijske pismenosti pomaže novinarima da razviju kritičko razmišljanje i analitičke vještine. To im omogućava da prepoznaju lažne vijesti, manipulativne tehnike i pristranost u medijima. Kroz ovaj program, novinari uče kako provjeriti izvore informacija i donositi informacione odluke o tome što treba
  3. Etika novinarstva: Društveno-ekonomska opravdanost programa funkcionalne medijske pismenosti naglašava važnost etičkih standarda u novinarstvu. Novinari su odgovorni za objektivno izvještavanje, poštovanje privatnosti pojedinaca i izbjegavanje sukoba interesa. Ovaj program pruža smjernice novinarima o tome kako postupati u etički izazovnim situacijama.
  4. Transparentnost i odgovornost: Funkcionalna medijska pismenost podstiče transparentnost i odgovornost u medijima. Novinari su odgovorni za tačno izvještavanje, provjeru činjenica i ispravljanje grešaka. Ovaj program ih podučava kako biti transparentan u vezi sa njihovim izvorima informacija i kako se nositi s pritiscima javnosti.
  5. Demokratski proces: Društveno-ekonomska opravdanost programa funkcionalne medijske pismenosti naglašava važnost medija u demokratskom procesu. Novinari imaju ključnu ulogu u informsanju javnosti, otkrivanju korupcije i nadzora vlasti. Kroz ovaj program, novinari stječu vještine koje su ključne za održavanje zdrave demokratije.

Related Posts