Svijet

PREKID VATRE U NAGORNO-KARABAHU: JERMENI PRIHVATILI DA POLOŽE ORUŽJE

Vlasti Nagorno-Karabaha pristale su da prekinu vatru, prenose ruski i jermenski mediji, pozivajući se na informativni centar Karabaha. Azerbejdžan, koji je juče započeo granatiranje Karabaha u okviru, kako je nazvano, ‘antiterorističke operacije’, potvrdio je da su snage regiona Karabaha pristale da polože oružje, kao i da će se održati sastanak između Jermena iz Nagorno-Karabaha i zvaničnog Bakua 21. septembra.

Takođe, rukovodstvo Nagorno-Karabaha je saopštilo da smatra da su azerbejdžanske vlasti „centralne“ u tom regionu i da namjeravaju da izgrade konstruktivan dijalog sa Bakuom.

Kako navode vlasti nepriznate republike, odluka o jednostranom prekidu vatre donijeta je posredstvom ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu.

”Postignut je dogovor o povlačenju preostalih jedinica i vojnog osoblja Oružanih snaga Republike Jermenije iz zone razmještaja ruskog mirovnog kontingenta i raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija Odbrane Nagorno-Karabaha, kao i povlačenje teške tehnike i naoružanja sa teritorije Nagorno-Karabaha”, objašnjavaju u informativnom centru Nagorno-Karabaha.

Takođe se navodi da će „pitanja obezbjeđivanja egzistencije stanovništva Nagorno-Karabaha biti razmotrena na sastanku između predstavnika lokalnog jermenskog stanovništva i predstavnika centralnih vlasti Azerbejdžan, koji će biti održan 21. septembra 2023. godine“.

Ubrzo je na ovo stigla i reakcija zvaničnog Azerbejdžana, koju prenose turski mediji.

”Na prijedlog Administracije predsjednika Republike Azerbejdžan, 21. septembra 2023. godine u Jevlahu će biti održan sastanak sa predstavnicima jermenskih stanovnika Karabaha na kojima će se razgovarati o pitanjima reintegracije na osnovu Ustava i zakona”, saopšteno je iz kancelarije predsjednika Azerbejdžana.

Related Posts