Svijet

AZERBEJDŽAN RAZMATRA AMNESTIJU ZA JERMENSKE BORCE KOJI SU POLOŽILI ORUŽJE

Azerbejdžan razmatra amnestiju za jermenske borce iz Nagorno-Karabaha koji predaju oružje, iako su neke vojne jedinice Karabaha saopštile da će nastaviti sa otporom, kazao je za agenciju Rojters savjetnik azerbejdžanskog predsjednika.

Etnički Jermeni u Nagorno-Karabahu saopštili su u četvrtak da su im potrebne bezbjednosne garancije prije nego što predaju oružje, nakon što je Azerbejdžan objavio da je povratio otcijepljeni region pod svoju kontrolu nakon 24-satne vojne operacije.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u srijedu je kazao da je njegova čelična šaka vratila ideju o odvojenom etničkom jermenskom Karabahu u istoriju i da će regija odsada “živjeti u raju” kao deo Azerbejdžana.

Hikmet Hadžijev, savjetnik za spoljnu politiku predsjednika Azerbejdžana, kazao je Rojtersu u televizijskom intervjuu kako je Baku predvidio amnestiju za one borce iz Karabaha koji su predali oružje.

“Čak i za bivše vojnike i borce, ako se tako mogu klasifikovati, pa čak i za njih, mi predviđamo amnestiju ili aludiramo na amnestiju”, kazao je Hadžijev.

Jermenska prava u Karabahu poštovaće se, u sklopu njihove integracije u Azerbejdžan, naglasio je on, dodajući da su zatražili humanitarnu podršku, kao i zalihe nafte i benzina. Danas će u region biti isporučene tri pošiljke humanitarne pomoći, kazao je on.

“Trenutno primjećujemo da su neke pojedinačne grupe vojske i oficiri davali javne izjave da neće pristati na naše uslove i da će nastaviti otpor”, izjavio je Hadžijev.

“Vidimo i da neke manje grupe idu u šumu. Ne uočavamo, međutim, da je to najveći izazov i veliki sigurnosni izazov. Naravno da će to uzrokovati određene izazove i poteškoće, ali ne u tako velikim razmjerima”, dodao je.

Strahuju od progona

Karabah je međunarodno priznat kao dio uglavnom muslimanskog Azerbejdžana, ali njegovo hrišćansko jermensko stanovništvo je de facto držalo nezavisnost od rata 1990-ih kada je Sovjetski Savez propao.

Mnogi od 120.000 Jermena u Karabahu kažu da su ih napustili Rusija, Zapad i sama Jermenija – i više puta su govorili da strahuju od progona od Azerbejdžana, koga podržava Turska.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da je Jermenija spremna da prihvati izbjeglice iz Nagorno-Karabaha.

Related Posts