Bezbjednost Oružje Svijet Vijesti

Ruski nuklearni bombarderi sletjeli u Venecuelu

Dva nuklearna bombardera “Tupoljev 160” sletjela su na aerodrom u Karakasu kako bi prisustvovali vojnoj vježbi u Venecueli.

Tzv. “blekdžek” bombarderi dio su združene vojne vježbe Rusije i Venecuele, koja je organizovana kako bi pokazala rastuću vojnu moć Moskve i učvrstila moć kontroverznog venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, smatra britanski “Gardijan”.

Bombarderi su sletjeli na aerodrom u Karakasu u ponedjeljak ujutru, a ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez istakao je da “ruski avioni ne predstavljaju provokaciju”.

“Mi stvaramo mir, a ne rat”, rekao je Lopez za državnu televiziju VTV.

Ruski ambasador u Venecueli Vladimir Zameski istakao je da dolazak ruskih bombardera “predstavlja nastavak veoma plodonosne vojne saradnje dvije zemlje, započete još 2005. za vrijeme pokojnog Uga Čaveza”.

Međutim, da su ruske aktivnosti u američkom komšiluku sve samo ne mirotvorne, smatra Harold Trinkunas, specijalista za Venecuelu pri univerzitetu Stenford.

“Ruski uticaj i aktivnosti u Venecueli nijesu novost, ali je tajming veoma sumnjiv. Raspoređivanje bombardera je najvjerovatnije signal ruske podrške Madurovom režimu, i to u vrijeme kada i Rusija i Venecuela doživljavaju period visokih tenzija u odnosima sa SAD. Rusija je posljednjih godina sve češće praktikovala vojne operacije na udaljenim krajevima svijeta, a ovaj manevar u Venecueli potvrđuje taj šablon. Ovo je definitivno poruka za SAD”, rekao je Trinkunas, a prenosi “Gardijan”.

Američki ministar odbrane Džejms Matis je ranije ove godine izjavio da je Nikolas Maduro “neodgovorni despot koji vodi zemlju u propast, te da će na kraju morati da ode”.

Kritike nije štedio ni predsjednik SAD Donald Tramp, koji je izjavio da “postoji mnogo opcija rješavanja venecuelanske krize”, i zatim dodao:

“Ne isključujem ni vojnu opciju”.

Nikolas Maduro je, nakon velike ekonomske krize koja je zemlju gurnula u katastrofalnu situaciju, za sve probleme okrivio SAD i njihov “ekonomski rat protiv Venecuele”.

Nedavno je otputovao u Moskvu, gdje je dogovorio poslove i investicije u iznosu od šest milijardi dolara, nadajući se da će to pomoći stabilizovanju razorene ekonomije u Venecueli.

Veče prije dolaska ruskih bombardera, Maduro je održao govor u kome je optužio SAD za “pokušaj remećenja demokratskog života u Venecueli”.

S druge strane, portparol Pentagona Robert Mening nazvao je ruski manevar u Venecueli “neprikladnim, imajući u vidu humanitarnu tragediju koja se dešava u toj južnoameričkoj zemlji”.

“Za razliku od RUsa, mi smo poslali bolnički brod kako bismo zbrinuli sve izbjeglice koje su iz Venecuele pobjegle u susjednu Kolumbiju. To je razlika između nas i Rusije, koja kao odgovor na krizu koju je izazvao jedan čovjek šalje bombardere umjesto humanitarnu pomoć”, zaključio je Mening.

Related Posts