Bezbjednost Izdvojeno Svijet Vijesti

Lavrov: Rusija neće ratovati, obećavam!

“Nećemo ratovati sa Ukrajinom, to vam obećavam”, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za “Komsomoljsku pravdu”.

On je istakao da će priznavanje nezavisnosti samoproglašenih republika Donbasa biti “ispoljavanje nervnog sloma i slabosti, rekao je Lavrov, a prenosi Sputnjik.

“Mi nismo u ratu sa ukrajinskim režimom. Sa ukrajinskim režimom, koji ima sve odlike nacističkog i neonacističkog, ratuju građani Ukrajine koji žive u Donbasu i govore na ruskom jeziku”, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar naveo je da je Rusija uvjerena da će se provokacije u oblasti Kerčkog moreuza nastaviti. On je dodao i da Porošenko priprema provokaciju krajem decembra na granici sa Rusijom.

“Dodatne informacije koje smo dobili i kojima verujemo je da Porošenko za poslednju dekadu decembra planira oružanu provokaciju na granici sa Rusijom, granici sa Krimom”, naglasio je Lavrov.

On je uvjerio da će Porošenko dobiti odgovor na moguću provokaciju i dodao da Rusija neće dozvoliti da Porošenko narušava prava koje su stanovnici Krima zaštitili u skladu sa međunarodnim pravom.

Ruski ministar naveo je da predsjednik Ukrajine provokaciju na granici sa Krimom razmatra sa svojim „zapadnim posmatračima i pokroviteljima“.

“Provokacija je gadna, sitna i naše odgovarajuće službe preduzimaju sve neophodne mjere kako bi se spriječili slični ekscesi”, zaključio je on.

Ranije je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko objavio o početku “rata” sa Rusijom, komentarišući incident u Kerčko moreuzu kada su ukrajinski ratni brodovi prekršili rusku granicu i zadržani.

Related Posts