Izdvojeno Svijet Vijesti

Putin otkrio nepoznate detalje iz svoje prošlosti

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je da je komandovao artiljerijskim bataljonom tokom sovjetskog perioda, detalj koji je u njegovoj biografiji do sada bio nepoznat.

Putin je to izjavio tokom posjete Sankt Peterburgu u ponedjeljak, gdje je povukao polugu na topu, koji je potom zapucao sa tvrđave preko rijeke Neve.

– Čin poručnika dobio sam kad sam bio tobdžija, kao komandant artiljerijskog bataljona … kalibra 122mm – rekao je Putin, prema video snimku koji je objavio Kremlj.

Ruski predsjednik nije dao više detalja, ali mu je zvaničnik na tvrđavi čestitao na “divnom” topovskom pucnju.

U Putinovoj biografiji se ne spominje njegov vojni čin poručnika, kao ni njegova pozicija kao komandujući oficir u atriljerijskom bataljonu. Prema podacima iz Kremlja, Putin se pridružio KGB-u odmah nakon diplomiranja na pravnom fakultetu na lenjingradskom državnom univerzitetu 1975. godine. Proveo je 16 godina u sovjetskoj obavještajnoj službi, gdje je napredovao do čina potpukovnika prije raspada Sovjetskog saveza 1991.

Međutim, svi radno sposobni studenti na sovjetskim univerzitetima bili su obavezni da prođu vojnu obuku, nakon čega su dobili čin rezervnog oficira, i pretpostavlja se da je Putin govorio o tome.

Poznato je da je Putin radio u kontraobavještajnim službama tokom svojih KGB dana. Neki izvještaji tvrde da su njegove dužnosti u KGB-u uključivale nadzor sovjetskih političkih disidenata, ali to nikada nije potvrđeno.

Ova saznanja dolaze ubrzo nakon što je otkrivena njegova stara identifikacijska kartica u arhivi Štazija (istočnonjemačka tajna služba). Putin je služio kao oficir KGB-a u Drezdenu 1980-ih, a Kremlj nije ni potvrdio ni demantovao da je Putinu izdata Štazi kartica. Malo je pouzdanih informacija o Putinovom radu u Drezdenu, a kao jedna od mogućnosti spominje se da je možda bio zadužen za regrutovanje stranaca koji studiraju ili rade u gradu.

Related Posts