Bezbjednost Izdvojeno Svijet

Rekordan broj ubistava u Meksiku ove godine

Nasilje u Meksiku dostiglo je nove visine u prvom kvartalu 2019. godine, sa 8.493 ubistva zabilježena od januara do marta, pokazuju zvanični podaci na koje se pozivaju agencije.

Izvršni sekretarijat nacionalnog sistema javne bezbjednosti otkrio je kako ta cifra predstavlja porast od 9,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Za prošlu godinu se smatra kako je najnasilnija u istoriji Meksika, s više od 33.500 ubistava što je najveća cifra od 1997. godine, kada su se počeli bilježiti ovakvi podaci.

Nova objava je u suprotnosti s tvrdnjama ljevičarskog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je naveo kako nije došlo do porasta nasilja i broja ubistava tokom njegovog mandata, koji je počeo u decembru prošle godine.

Na skupu mornarice u nedjelju, Lopez Obrador je branio stvaranje Nacionalne garde, ključnog dijela strategije u borbi protiv talasa nasilja koji je pogodio Meksiko od 2006. godine i objave rata moćnim narkokartelima.

Nacionalna garda treba da preuzme dužnosti koje su date vojsci, a odnose se na službe policije.

Meksiko je zabilježio približno 250.000 ubistava od kako je vojska razmještena, a crnom bilansu doprinosi činjenica da se razbijeni karteli bore protiv vojske, ali i međusobno, što ima veliku kolateralnu štetu.

Lopez Obrador je dugogodišnji kritičar razmještanja vojnih snaga i zarekao se kako će to okončati, no do toga još nije došlo.

Related Posts