Bezbjednost Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Šri Lanka je bila upozorena na krvavi Uskrs

Američka ambasadorka u Šri Lanki Alana Teplic kazala je da SAD nisu uputile toj zemlji obavještajne podatke da se spremaju teroristički napadi na Uskrs.

U tim samoubilačkim bombaškim napadima na hotele i crkve, prema posljednjim podacima 359 osoba je ubijeno, a preko 500 ranjeno. Kako se poslednjih dana piše, Šri Lanka je bila upozorena da joj se sprema “krvavi uskrs”.

Visoki zvaničnici namjerno su prećutali obavještajne podatke o mogućim napadima na Šri Lanku, gdje je u seriji napada bombaša samoubica na katolički Uskrs ubijeno najmanje 359 ljudi, izjavio je predsjednik parlamenta u srijedu.

“Neki visoki obavještajni zvaničnici su namjerno sakrili obavještajne informacije. Informacije su bile tamo, ali glavni zvaničnici bezbjednosti nijesu preduzeli odgovarajuće mjere”, rekao je u parlamentu Lakšman Kiriela, koji je takođe i ministar javnih preduzeća.

On je rekao da su informacije o mogućim samoubilačkim napadima na crkve, hotele i političare primljene od indijske obavještajne službe 4. aprila i da je sjednicom Savjeta bezbjednosti predsjedavao predsjednik države Maitripala Sirisena 7. aprila, ali informacije nijesu bile šire predstavljene, prenosi “Rojters”.

“Neko kontroliše ove visoke obavještajne zvaničnike. Savjet bezbjednosti se bavi politikom. Moramo da istražimo ovo”, rekao je on.

U međuvremenu Sarat Fonseka bivši načelnik vojske i ministar regionalnog razvoja, izjavio je parlamentu da vjeruje da su napadi “morali biti planirani najmanje 7-8 godina”.

Ambasadorka SAD je novinarki CNN Kristijan Amanpur rekla da SAD nisu poslale upozorenje Šri Lanki, a američka televizija ocjenjuje da je ovo važno zato što se kosi sa tvrdnjom vlade Šri Lanke i njenog ministra Harše de Silve da su obavještajni podaci unaprijed stigli “i od Indije i od SAD”. Kada je Amanpur prenijela američkoj ambasadorki u Kolombu, ona je to negirala.

“Nismo imali nikakva saznanja da se napadi spremaju”, kazala je Teplicova i dodala da je “vlada Šri Lanke priznala propuste u obavještajnom sakupljanju i dijeljenju informacija”.

Tass je prenio takođe večeras da se zamjenik ministra odbrane Rusije Alekandar Fomin sastao na marginama Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbjednosti sa kolegom iz Šri Lanke Kitsirijem Nemavatom i da je sastanak bio posvećen seriji terorističkih napada koji su se desili 21. aprila.

Predsjednik Šri Lanke Maitripala Sirisena izjavio je takođe danas da očekuje smjene čelnika odbrambenih snaga te zemlje u naredna 24 časa, pošto nisu uspjeli da spriječe napade bombaša samoubica u kojima je ubijeno više od 300 ljudi, uprkos činjenici da su imali informacije da će se napadi desiti.

“U potpunosti ću restruktuirati policiju i bezbjednosne snage u narednim nedeljama. Očekujem smjene šefova odbrambenog establišmenta u roku od 24 sata”, poručio je Sirisena.

Navodi se da je on to saopštio u obraćanju naciji koje je prenošeno na nacionalnoj televiziji.

“Bezbjednosni zvaničnici koji su dobili obavještajni izveštaj od strane zemlje nisu to podijelili sa mnom. Trebalo je reagovati na odgovarajući način. Odlučio sam da preduzmem stroge mjere protiv ovih zvaničnika”, kazao je Sirisena.

M P

Related Posts