Bezbjednost Izdvojeno Oružje Svijet

SAD: Turska da odustane od kupovine ruskih sistema S-400

Sjedinjene Američke Države (SAD) dale su Turskoj dvije sedmice da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema “Patriot”.

To je saopštila televizija Si-En-Bi-Si pozivajući se na informisane izvore.

“Do kraja prve nedjelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrijednosti od nekoliko milijardi USD i da umesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu “Patriot” koje je u SAD proizvela kompanija „Rejteon“ ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije) “Lokhid Martin”, gubitkom sto obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a”, saopštila je televizija.

Prema riječima izvora, to je “poslednji predlog Stejt depatrmenta”, navodi Sputnjik.

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu.

SAD tvrde da sistemi S-400 ne odgovaraju standardima NATO-a, prijete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su govorile da bi mogle da odlože ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35. Turska je jedan od učesnika međunarodnog američkog programa F-35.

Turska je takođe više puta izjavljivala da S-400 ne predstavlja prijetnju američkom F-35.

Related Posts