Analize Bezbjednost Izdvojeno

Ko prijavi špijuna u Pekingu – nagrada i do 70.000 evra

Stanovnicima Pekinga je ponuđena nagrada od 500.000 kineskih juana (68.470 eura) za pružanje pomoći vlasti da se osujete aktivnosti infiltriranih stranih špijuna.

Građani bi mogli da dobiju ovu sumu novca ukoliko bi vlastima dostavili podatke o infiltraciji, podrivanju ili krađi informacija, piše “Gardijan”.

Ova inicijativa je bila objavljena u glasilu Komunističke partije kao dio nove kampanje protiv stranih špijuna.

Zvaničnici službe za javnu bezbuednost u saopštenju su naveli da se nadaju da će im obični građani pomoći da se izgradi “Veliki Zid” koji bi pomogao da se Kina zaštiti od “izdajnika i špijuna”.

Kao kulturna i politička prestonica Kine, Peking je postao “omiljena destinacija za prekomorske špijune i druge neprijateljske snage (u nadi da) izvrše infiltraciju, subverziju, razdore, uništenja i krađu informacija”, navodi se u saopštenju.

Angažovanje mase u borbi protiv ovakvih provokatora bilo je “magično oružje sa kojim se neprijatelj pobjeđuje”.

Građani koji pruže informacije koje igraju “posebno veliku ulogu u sprečavanju i zaustavljanju špijunskih misija” biće nagrađenji sa 100.000 (13.690 evra) do 500.000 (68.470 evra).

Oni koji dostave informacije imaće 90 dana da pokupe sve nagrade koje su im obećane i moći će da zatraže zastitu ukoliko smatraju da su nakon odavanja informacija oni ili njihove porodice u opasnosti.

Kako se navodi, postoje tri načina na koje građani mogu da šalju informacije o mogućim špijunima.

Mogu izvestiti vlasti telefonskim pozivom na specijalni dežurni broj, poslati poštom informacije na specijalnu adresu ili doći lično na razgovor na tu adresu.

Related Posts