Analize Izdvojeno Svijet

Moskva: Teroristi ponovo pripremaju hemijsko oružje

Moskva je zabrinuta zbog situacije u Idlibu, gdje teroristi stalno pokušavaju da pogoršaju situaciju pripremajući provokacije uz korišćenje hemijskog oružja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, o tim planovima terorista svjedoči i činjenica da je sirijska vojska pronašla u selu na sjeveru provincije Hama terensku bolnicu „pseudohumanitaraca iz Bijelih šlemova“.

„Tokom inspekcije objekta pronađena je velika količina opreme za hemijsku zaštitu, uključujući gas-maske, specijalnu odjeću, ljekove i medicinsku opremu. Pozivamo međunarodnu zajednicu da se ozbiljno pozabavi mogućim insceniranjima, novom upotrebom hemijskog oružja od strane terorista, o čemu smo više puta upozoravali“ istakla je Zaharova.

Ona je dodala da vojske Rusije i Turske nastavljaju kontakte kako bi se spriječila eskalacija u Idlibu.

„Uprkos provokacijama i agresivnim napadima terorista, Rusija ostaje posvećena sporazumima sa Turskom o stabilizaciji situacije u Idlibu. Vojske naših zemalja održavaju stalni kontakt i koordiniraju svoje akcije kako bi sprečile eskalaciju nasilja i destabilizaciju“, navela je Zaharova.

„Istovremeno ne možemo zatvarati oči pred opasnim provokativnim akcijama terorista koji prete ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, sirijskim vojnicima i civilima“, dodala je ona.

Related Posts