Izdvojeno Oružje Region

Srbija se i dalje naoružava

Deset oklopno-izviđačkih vozila pešadije BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije, prvi put je izloženo u niškoj kasarni “Mija Stanimirović”. U kasarni je bio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji se zahvalio Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Sada je moderno govoriti protiv o Putinu, ali ja neću da budem moderan i reći ću “Hvala predsjedniku Putinu”. Mi ovo nismo platili, dobili smo na poklon, važno je da to naši građani znaju”, naglasio je Vučić, prenijeli su srpski mediji.

On je najavio da će do kraja godine iz Rusije stići i drugo naoružanje koje je Srbija kupila ili koje je Rusija donirala.

Vučić je rekao da je riječ o značajno unaprijeđenim i remontovanim vozilima za koje Srbija nije morala ništa da plati, a koja su značajno unaprijedila operativne mogućnosti Vojske Srbije.

“Hvala Putinu i Sergeju Šojguu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To je ogromna podrška za naše izviđačke jedinice. Ovaj poklon snažni našu gotovost“, rekao je on.

On je, osvrnuvši se na kritike da je Srbija navodno dobila vozila iz 1962. godine, kazao da se ne radi o “starinskom oružju”, kako neki tvrde, već da smo dobili gotovo potpuno nova vozila, koja imaju veću zaštitu, panoramski nišan i koja mogu da pucaju u pokretu, što Vojska Srbije do sada nije imala mogućnost.

Prenio je da u vozilu posada od pet pripadnika može da izdrži 24 sata, dodajući da je to vrhunsko izviđačko vozilo.

Istakao je da su Rusi izradili odlično vozilo za sebe za najteže moguće uslove, iz kojeg se može pucati u pokretu, i neprijatelj vidjeti svih 360 stepeni. Ukazao je da su Rusi kompletnu modernizaciju vozila izvršili i u to uložili veliki novac.

“Ovo je vozilo koje ima upotrebnu vrijednost, koje na ozbiljan način povećava našu borbenu gotovost“, uvjeren je on.

On je dodao da će do kraja godine stići i četiri borbena helikoptera Mi-35, tri transportna helikoptera Mi-17, kao i dodatna vozila BRDM-2MS i tenkovi T-72.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Rumunija zaustavila transport tih vozila Vučić je kratko odgovorio: “Jesu zaustavili dunavskim putem, ali ovo je palo s’ neba. Stići će… I ovo je stiglo uprkos protivljenju nekih… Ovo je nama potrebno za očuvanje suvereniteta i preventivno za onoga ko bi pomislio da ugrozi naš suverenitet. Mi nemamo osvajačkih planova, ovo nam treba samo da zaštitimo zemlju”.

Related Posts