Bezbjednost

Počinje Samit NATO u Londonu: Potrebna jaka Alijansa

U Londonu danas počinje NATO Samit a povodom 70. godišnjice Alijanse i trajaće dva dana.

Obilježavanje sedam decenija dolazi, po mnogima, u osjetljivo vrijeme za NATO.

Napetosti sa Rusijom nisu bile veće još od vremena Hladnog rata.

Postoji sumnja u djelotvornost Alijanse – francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je NATO u stanju “moždane smrti”, obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske.

Takođe postoji zabrinutost jer nije jasno koliko je američki predsjednik Donald Trump posvećen savezu i koliko je spreman da poštuje pakt o međusobnoj odbrani.

Tramp je, tri mjeseca nakon dolaska na vlast, počeo da propituje vrijednost NATO saveza a s druge strane da pokazuje sve veće zanimanje za odnose sa Rusijom i Kinom.

Tramp je glasan u kritikama prema evropskim članicama NATO-a optužujući ih da su se uljuljkali zaštitom koju nudi američka vojska, a da pritom ne troše dovoljno na svoje oružane snage.

Uoči sastanka lidera NATO članica u Londonu, generalni sekretar Jens Stoltenberg iznio je detalje o velikim povećanjima savezničkih odbrambenih troškova. Stoltenberg je saopštio da je u 2019. potrošnja za odbranu među evropskim saveznicima i Kanadom povećana 4,6%, što je peta uzastopna godina rasta. Takođe je otkrio da će do kraja 2020., računajući od 2016., ti saveznici uložiti 130 milijardi dolara.

“Na osnovu posljednjih procjena, povećanje za odbranu do kraja 2024. iznosiće 400 milijardi dolara. Ovo je neviđeni napredak i to NATO čini jačim”, istakao je Stoltenberg.

Šefovi država i vlada NATO članica razmatraće i odlučiće kako da savezničke snage budu spremnije, kako da se efektivnije bore protiv terorizma; razmatraće kontrolu naoružanja, odnose sa Rusijom i uspon Kine.

Stoltenberg je uoči Samita ukazao da, iako je ponekad bilo neslaganja među saveznicima, oni su uvijek uspijevali da prevaziđu razlike i ujedine se oko svog osnovnog zadatka, štiteći i braneći jedni druge.

„Naš Savez je aktivan, okretan i prilagođava se budućnosti. Stojeći zajedno, Sjeverna Amerika i Evropa predstavljaju polovinu ekonomske i vojne snage svijeta. U neizvjesnim vremenima, potrebne su nam jake multinacionalne institucije poput NATO-a. Dakle, moramo nastaviti da ih svakodnevno jačamo, kako bismo zaštitili sve naše građane”, zaključio je Stoltenberg.

Pored lidera 29 zemalja članica, sastancima će prisustvovati i zvaničnik Sjeverne Makedenije, države koja će, kako su napisali na Twitter nalogu NATO-a, uskoro postati saveznica.

Related Posts