Bezbjednost Izdvojeno

Sjeverna Koreja: Poslaćemo Amerikancima “božićni poklon”

Visoki američki diplomata kaže da Vašington neće prihvatiti rok kraj godine koji je dala Sjeverna Koreja da naprave ustupke oko prekinutih nuklearnih pregovora.

On je pozvao Pjongjang da se odmah vrati za pregovarački sto.

“Po ovom pitanju želim da budem potpuno jasan, SAD imaju cilj, a ne rok”, rekao je novinarima u Seulu specijalni američki predstavnik za Sjevernu Koreju Stiven Bigan.

Sjeverna Koreja dala je rok do kraja godine da SAD predloži novi sporazum o denuklearizaciji koji bi uključio i značajno ublažavanje sankcija. Pjongjang je naveo da bi SAD mogle da očekuju “božićni poklon” ako ne ispune taj rok.

Bigan je rekao da su izjave Pjongjanga “neprijateljske, negativne i toliko nepotrebne”.

On je rekao da su SAD potpuno svjesne da je vrlo moguće da Sjeverna Koreja izvede veću provokaciju u predstojećim danima i dodao da bi u najmanju ruku takva akcija bila neproduktivna za postizanje trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Bigan koji se nalazi u Seulu radi razgovora sa južnokorejskim zvaničnicima pozvao je Sjevernu Koreju da sjedne za pregovarački sto.

“Da se obratim direktno našim pandanima u Sjevernoj Koreji, vrijeme je da radimo naš posao. Hajde da to završimo. Mi smo ovdje i vi znate kako da nas kontaktirate”, rekao je on.

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da neće ukinuti sankcije dok Sjeverna Koreja potpuno ne odustane od svog nuklearnog programa.

Sjeverna Koreja je uzvratila da ukoliko SAD ne naprave prihvatljivu ponudu, ona će naći “novi put”.

Nije jasno da li će Sjeverna Koreja da se obrati američkim zvaničnicima u nastojanju da riješi sve veće razlike o tome kako da se postigne denuklearizacija.

Visoki sjevernokorejski zvaničnici nedavno su rekli da je pitanje denuklearizacije već skinuto sa dnevnog reda pregovora i prijetili su da će ukinuti samonamentuti moratorijum na probe nuklearnih raketa i raketa dugog dometa.

Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja je sprovela niz proba raketa kratkog dometa i drugog oružja.

Zabrinutost da se sprema veća provokacija Sjeverne Koreje porasla je kada je Pjongjang saopštio u subotu da je izveo “važnu probu” koja će ojačati njenu nuklearnu moć odvraćanja.

Stručnjaci smatraju da bi Sjeverna Koreja mogla da lansira raketu sa satelitom ili interkontinentalnu balističku raketu ako SAD ne ispune rok koji im je dat, do kraja godine.

Proba interkontinentalne balističke rakete bi vjerovatno potpuno poremetila diplomatske napore zato što predsjednik SAD Tramp smatra da je sjevernokorejski moratorijum na probe oružja spoljnopolitičko dostignuće.

Related Posts