Analize Izdvojeno Svijet

SAD vratile  iz Markoka pse za “antiterorističku pomoć”

Američko ministarstvo vanjskih poslova preuzelo je iz Maroka 10 pasa koji su bili predate ovoj zemlji za „antiterorističku pomoć“, objavila je američka kancelarija generalnog inspektora (OIG).

„Psi su vraćeni jer se nisu koristili prema njihovoj predviđenoj nameni“, kaže se u izveštaju.

Maroko je primio određeni broj pasa obučenih za pronalaženje eksploziva u okviru antiterorističkog programa pomoći Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Dokument nije dao dodatne detalje o razlozima koji su stajali iza povratka. Međutim, dao je primere obučenih pasa koji umiru od maltretiranja u drugim zemljama koje imaju koristi od programa, kao što su Jordan i Egipat.

Objavljen je izveštaj pod naslovom „Izveštaj o pomoći rukovodstva: kontinuirana briga o zdravlju i dobrobiti za pse o otkrivanju eksplozivnih sredstava protiv antiterorizma“ u decembru 2019. godine, nakon što ga je Državno ministarstvo deklasifikovalo.

Izveštaj je ocijenio zdravlje i dobrobit obučenih pasa iz SAD-a u zemljama domaćinima.

Psi koji pružaju antiterorističku pomoć dio su saradnje Maroka i SAD u oblasti bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

U svom poslednjem Izveštaju o terorizmu, Državno ministarstvo je ponovilo da Maroko ima sveobuhvatan pristup u borbi protiv terorizma.

Međutim, iako je Maroko poznat po svojim vrhunskim bezbednosnim i obaveštajnim službama, neki aktivisti za prava životinja žale zbog stanja dobrobiti životinja.

Poslednjih nedjelja na internetu su se pojavili uznemirujući video snimci, koji prikazuju kako gladuju psi lutalice u Agadiru I da su prisiljeni da jedu jedni druge. Psi su izgledali nehranjeno i uznemireno što se vidi  u video snimcima.

Ranije u decembru lokalne vlasti u Dar Bouazzi, blizu Casablance, zaklale su oko 80 pasa lutalica. Šokantni snimci koji dokumentuju pokolj postali su dostupni na društvenim medijima, što je navelo aktiviste za dobrobit životinja da dovedu u pitanje obećanja vlade da će koristiti sterilisanje umjesto klanja da bi smanjili marokansku populaciju pasa lutalica.

Related Posts