Analize Bezbjednost Izdvojeno Svijet

Svjetske avio-kompanije zabranile letove iznad Iraka i Irana

Francuska avio-kompanija “Er Frans” saopštila je da suspenduje letove nad vazdušnim prostorom Iraka i Irana.

Ovu odluku su donijeli poslije iranskih raketnih napada na dvije baze u Iraku u kojima su smještene američke snage.

Ta kompanija navodi da je odluka donijeta u skladu sa odlukama francuskih i regionalnih vlasti širom svijeta, kako bi se obezbijedio najviši mogući nivo bezbjednosti letova.

Prethodno su pojedine svjetske avio-kompanije preusmjerile letove da bi izbjegle vazdušni prostor Iraka i Irana nakon raketnih napada Irana na dvije baze u Iraku.

Australijski Kvantas saopštio je da će promijeniti rutu na letu iz Perta ka Londonu, što znači da će moći da poveze manje putnika i da koristi više goriva, kako bi avioni na toj liniji letjeli 40 do 50 minuta duže.

Melezija erlajns je takođe saopštio da će njihovi avioni zbog novonastale situacije do daljnjeg zaobilaziti vazdušni prostor Irana.

Singapur Erlajnz je naveo da će i njihovi avioni na putu ka Evropi izbjegavati vazdušni prostor Irana.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) zabranila je američkim avio-prevoznicima da lete u vazdušnom prostoru Iraka, Irana, Omanskog zaliva i vodama između Irana i Saudijske Arabije, nakon iranskog raketnog napada noćas na američke vojnike u dvije baze u Iraku.

Nakon njihove objave, i indijski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo savjetovao je indijskim avioprevoznicima da izbjegavaju vazdušni prostor Iraka, Irana i Persijskog zaliva.

Katar ervejz je, međutim, saopštio da neće suspendovati letove ka Iraku.

Related Posts