Izdvojeno Svijet

Kongres SAD: Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima njihovih oružanih snaga i obavještajne zajednice koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani. U rezoluciji su otkriveni brojni detalji, između ostalog, da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini, piše Avaz.

Iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde ubijen je 3. januara u Bagdadu, kada je njegov automobil pogođen projektilom.

Likvidaciju Sulejmanija naredio je američki predsjednik Donald Tramp zbog, kako je rekao, planiranja napada na državljane SAD i njihove ambasade. U rezoluciji se otkriva da je Sulejmani pripremamo brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljane SAD.

Kako je navedeno, Sulejmani je bio vođa korpusa Islamske revolucionarne garde Kuds, okarakterisirane kao teroristička organizacija koja je globalna prijetnja SAD i međunarodnoj zajednici.

Kongres tvrdi da je Sulejmani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Avganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizovane bombe Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Navodi se da je, između ostalog, Sulejmani planirao napade i 31. decembra 2019. godine na ambasade Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, Bosni, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj…

Istaknuto je takođe da je Sulejmani planirao ili podržavao brojne smrtonosne terorističke napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike, uključujući i 2011. godinu i atentat na ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela el-Džubejra.

Related Posts