Analize Izdvojeno Svijet

Al Jazeera: Šta se može očekivati u borbi za Idlib

 

Piše: Zaher al-Baik, Ankara

Napad u kojem su poginuli deseci turskih vojnika u Idlibu izazvao je talas bijesa u turskoj javnosti, koja je od vlade zahtijevala odlučan odgovor.

Tursko vodstvo je ubrzo udovoljilo zahtjevima građana i pokrenulo vojnu akciju protiv snaga sirijske vlade, izvodeći napade jedan za drugim. Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar je zatim službeno objavio da je u sirijskom gradu Idlibu u toku operacija njegove zemlje nazvana „Proljetni štit“, što je izazvalo zadovoljstvo među građanima ove zemlje.

Akar je u izjavama za medije naglasio da se turska operacija uspješno nastavlja.

„Otkako je započela operacija, više od dvije hiljade vojnika sirijskog režima je ubijeno, uništena je jedna bespilotna letjelica, osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice i tri sistema protuzračne odbrane“, istaknuo je Akar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je na Twitteru:

Podrška naroda

„Održat ćemo historijsku lekciju onima koji misle da su u stanju stjerati našu zemlju u ugao“.

Dodao je da „Turska sada ima brojne jake tačke u Idlibu, prije svega vojnu silu i veliko prisustvo na sjeverozapadu Sirije“.

U utorak je u džamijama u Turskoj prije jutarnje molitve učeno kur’ansko poglavlje Al-Fath (Pobjeda) kao molitva za sigurnost turske vojske i podrška operaciji „Proljetni štit“ u Idlibu u Siriji.

Vjernici su u svojim molitvama tražili od Boga da pomogne tursku vojsku, zaštiti turske vojnike, a njihova nastojanja i napore učini uspješnim.

Dok je, oslanjajući se na svoj štap, izlazio iz džamije Haci Bayram u Ankari nakon obavljanja jutarnje molitve, osamdesetogodišnji starac je rekao:

„Izrael bombardira Siriju kad god želi, bez ikakvih sirijskih ili međunarodnih prigovora. Međutim, kad Turska intervenira da spasi potlačene, onda je napadaju i suprotstavljaju joj se.“

„Mi smo uz našu vojsku koja pomaže slabe i osvećuje krv naših mučenika. Zbog toga smo učili poglavlje Al-Fath i molili Boga da našoj vojsci podari pobjedu“, dodao je.

U tom kontekstu, turski list Haberturk navodi da je Ankara nepokolebljiva u  suprotstavljanju Assadovom režimu i njegovom odvraćanju, iako postoji jedna prepreka na tom putu, a to je zračni prostor.

Superiornost u zraku

„Turske snage će pokrenuti žestok napad na ciljeve sirijskog režima ako se njegove snage ne povuku iz zone deeskalacije“, pojašnjava list.

List je naglasio da snage sirijskog režima ostvaruju napredak na terenu i da su turske baze također uključene u to pitanje, zbog čega turske snage pokušavaju postići sigurnost na područjima pod svojom kontrolom izvodeći artiljerijske napade na kratkoj udaljenosti. Sada je potrebno udaljiti režimske snage od turskih baza i smanjiti pritisak na njih, piše list.

Prvi put su turski borbeni avioni F-16 ušli u konfrontaciju i oborili dva ratna aviona sirijskog režima iznad područja Jabal al-Zawiya na južnoj periferiji Idliba. Upotreba ovog oružja mogla bi donijeti prevagu u korist opozicije, tvrde vojni stručnjaci.

Ertugrul Bayraktar, vojni stručnjak blizak turskoj vladi, izjavio je za Al Jazeeru da je „turska vojska pokrenula operaciju ‘Proljetni štit’ nakon što je pojačala svoju prisutnost u Idlibu kako bi sačuvala Sporazum iz Sočija u kontekstu toga da namjerava silom potisnuti režimske snage iza linije turskih posmatračkih tačaka“.

Bayraktar vjeruje da Turska ima vojnu težinu koja joj omogućava da promijeni rezultate na terenu, što je bilo primjetno u prvim satima vojne operacije.

Dodao je da Turska pokušava „potkresati krila“ sirijskom režimu i oduzeti mu superiornost u zraku, što čini obaranjem aviona, elektroničkim ometanjem i raspoloživim sistemima protuzračne odbrane, u čemu doprinosi i smanjivanje razmjera učešća ruskih zračnih snaga.

Avijacija slaba tačka Turske

Vojni stručnjak naglašava da će, ako se neutralizira sirijsko ratno zrakoplovstvo, to značiti pomak i ravnotežu u operativnom smislu, o čemu svjedoči i prelazak opozicije iz faze povlačenja i uzastopnih gubitaka u napad.

Bayraktar je izjavio da turskoj vojsci ide u prilog geografska blizina između poprišta ratnih sukoba i turskih teritorija, uz ljudske kapacitete s kojima raspolaže sirijska opozicija, napominjući da je slaba tačka Turske samo avijacija.

Istaknuo je kako je Turska u borbe u Idlibu uvela napredne tehnologije i rakete protuzračne obrane, kao i da ima čvrsto uvezan unutrašnji front, politički zaklon i vojne kapacitete, a sve to ide u korist turske vojske u njenom trenutnom ratu.

Turski vojni stručnjak naglasio je da je zračna kampanja bespilotnim letjelicama otkrila ogromne mogućnosti Ankare u oblasti ciljanja meta iz zraka u svjetlu uvođenja aviona F-16 u sukobe.

Bayraktar je dodao da Turska nastavlja slati dodatne snage i opremu u Idlib i njegovu okolinu u cilju priprema za uspostavu četvrte sigurne zone na tom području, čime bi se spriječio dalji napredak snaga sirijskog režima a stotine hiljada prognanika zadržale na teritorije svoje zemlje pod međunarodnom zaštitom. Turska bi se time nametnula kao pregovaračka strana za bilo kojim stolom na kojem se bude raspravljalo o sirijskom pitanju na regionalnoj ili međunarodnoj razini.

Jaki aduti Turske

Sa svoje strane, Yasin Kivanc, profesor međunarodnih odnosa na turskom Univerzitetu Erciyes, rekao je da će „Erdogan otići u Moskvu s jakim kartama u rukama, a da se položaj Turske promijenio nakon napada na turske vojnike“.

„Na pragu smo nove faze u historiji sirijskog sukoba, paralelno s razmjerima ovih pobjeda koje su ostvarile Turska i opozicija“, izjavio je za Al Jazeeru.

Napominje da je napad na turske vojnike u Idlibu dao osjećaj Turskoj da bitka u Idlibu nije pitanje samo sigurnosnih kalkulacija, nego je to i bitka za opstanak.

„Turska je, paralelno sa svojim diplomatskim djelovanjem, bila usmjerena na jačanje svoje vojne industrije. Radila je i još uvijek radi na razvoju svoje vojne proizvodnje, budući da nije imala povjerenja u Rusiju i Zapad“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera

Related Posts