Bezbjednost Izdvojeno Vijesti

U Kabulu poginulo 27 civila

Najmanje 27 osoba je poginulo, a 55 povrijeđeno u raketnom napadu na učesnike ceremonije za jednog šiitskog lidera u avganistanskoj prijestonici Kabulu, kojoj je prisustvovao i bivši premijer te zemlje Abdulah Abdulah, koji nije povrijeđen.

Portparol Ministarstva zdravlja Vahidulah Majar izjavio je da su povrijeđeni prebačeni u bolnice u Kabulu, prenio je AP.

Prema riječima portpatrola Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrata Rahmija, sve žrtve su civili.

Rahmi je rekao da avganistanske snage bezbjednosti i dalje pokušavaju da istjeraju naoružane ljude iz jedne zgrade u izgradnji gdje su pobjegli.

To je prvi veliki napad u Kabulu od kad je u Dohi potpisan sporazum SAD i talibana, javio je Rojters.

Talibani su saopštili da nemaju veze sa napadom.

“Najprije se začula prodorna eksplozija, očigledno u trenutku kada je raketa eksplodirala u blizini, ali Abdula i drugi političari su uspjeli da se sklone i prođu bez povreda”, rekao je Fraidun Kvazun, Abdulin predstavnik za javnost.

Agencije su prenijele snimke lokalne televizije na kojima se vidi da ljudi poslije eksplozije bježe u panici.

Ministar unutrašnjih poslova je potvrdio da su na lice mjesta upućene specijalne jedinice policije, dok je predsjednik Avganistana, Ašraf Gani osudio napad kao zločin protiv čovječnosti.

Hazari su uglavnom pripadnici šiitske vjerske grupe, koji su česta meta napada sunitskih ekstremista u Avganistanu.

Islamska država je ranije napadala avganistanske šiite koje smatra jereticima.

Svečanost čiji su učesnici napadnuti je bila u čast lokalnog lidera Hazara, Abdula Ali Mazarija, koga su talibani ubili 1995. godine kada su pokušavali da preuzmu kontrolu nad Kabulom, gradom razorenim gradjanskim ratom mudžahedinskih grupa, uključujući i Mazarijeve.

M P

Related Posts