Crna Gora Region Vijesti

BALKANSKI KARTELI PREPRAVILI EVROPU DROGOM: GODIŠNJE SE PRODA KOKAIN VRIJEDAN NAJMANJE 10,5 MILIJARDI EURA

U Evropi se godišnje proda kokain u vrijednosti od najmanje 10,5 milijardi eura, a kako je na današnjoj konferenciji EUROPOL-a saopšteno, to je najniža procjena.

„Prema drugim procjenama, vrijednost ilegalnog tržišta kokaina je čak 12,8 milijardi, a kriminalne organizacije sa Zapadnog Balkana, takozvani balkanski karteli, su najveći pojedinačni uvoznici i distributeri te vrste droge u Evropi“, kaže se u izvještaju Europola.

U posednjih 10 godina su kriminalne organizacije sa Balkana postale „glavni igrač“ na tržištu kokaina u Evropskoj uniji. Oni su bili meta nekoliko velikih policijskih akcija koje su dovele do velikih zapljena.

Balkanski karteli su uspjeli ono što ranije niko nije. Dok su ranije veleprodaja i ulična prodaja kokaina bile razdvojene, kriminalci sa ovih prostora su uspjeli da ih spoje i tako ostvare još veći profit.

U izvještaju Europola se posebno pominje nedavno razbijena kriminalna grupa koju su činili osobe sa albanskog govornog područja, a među uhapšenima je bio i jedan od braće Osmani, koji se već dugo dovode u vezu sa švercom narkotika, riječ je o Baškimu Osmaniju koji je uhapšen u Hrvatskoj.

Ova grupa je radila kao i ostali balkanski karteli, sofisticirani sistemom i kriptovanim telefonima, samo što nisu znali da su njihovi razgovori prisluškivani. Oni su uspjeli da ostvare direktni kontakt sa proizvođačima kokaina i tako postanu konkurentniji na tržištu. Robu su iz luka transportovali vozlima koja su imala posebnu pregradu, a novac su prali na, takozvani, kineski način.

Drugi narko klan sa Balkana, koji se našao na meti Europola, sačinjavali su državljani Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Oni su, takođe, imali sofisticiranu tehniku i koristili su kriptovane telefone, a djelovali su u najmanje 8 evropskih zemalja. Ova grupa je organizovala transport od Latinske Amerike do Španije, a prilikom njihovog hapšenja zaplijenjeno je više od 1,25 tona kokaina.

Ova grupa je zanimljiva jer osim trgovine kokainom, bavili su se proizvodnjom i prodajom marihuane, kao i krađom luksuznih vozila.

Related Posts