Analize Svijet Vijesti

TRAŽE SE DODATNA POJAŠNJENJA: EVROPSKI SUDOVI ODLAŽU PRESUDE ZBOG DOKAZA IZ “SKY” APLIKACIJE

Tajni kanali komunikacije, maksimalna diskrecija, šifrovane poruke i strah da neko ne dođe u posjed informacija su donedavno bile brige rezervisane za junake krimi trilera i kriminalne krugove, sve do pojavljivanja aplikacija koje omogućavaju enkripciju u onlajn komuniciranju i štite korisnike od nepoželjnog curenja informacija. Jedna od najpoznatijih aplikacija je i ”SKY ECC” koja se nalazi u žiži javnosti i predmet je pažnje na mnogim suđenjima širom Evrope, piše Standard.

Ovaj slučaj otkrio je da iako su podaci otkriveni hakovanjem Skaj aplikacije razotkrili kriminalnu grupu i šverc velike količine kokaina, oni kako je sud saopštio nisu postignuti jasnim putem i zatražili su dodatne informacije.

Naime Okružni sud u Amsterdamu odložio je presudu u velikom slučaju kokaina “Cherokee” na neodređeno vrijeme čekajući dalje informacije Državnog tužilaštva o hakovanju servera Sky ECC-a u Francuskoj. Advokati su na temelju francuskih dokumenata tvrdili da je državno tužilaštvo pogrešno obavijestilo sud o hakovanju Sky ECC-a.

Na posljednjem ročištu kada su svi očekivali izricanje presude, sud je umjesto presude tužiocima postavio pitanja o problemu hakovanja Sky ECC-a, jer očigledno sud želi da zna više o tome kako su prikupljeni Sky ECC-jevi pgp chatovi, jezgra dokaza u predmetu, na šta su nadovezali advokati odbrane Odkoji su tvrdili da treba omogućiti pristup ovim informacijama, jer to nalaže Zakon o kaznenom postupku i zato što bi optuženi trebali imati pravo na pravično suđenje.

Koliko je prašine podiglo suđenje i problem sa dokazima iz SKY ECC aplikacije govorio i činjenica da je sude dok čeka dodatna pojašnjenja iz tužilaštva odložio izricanje presude na neodređeno vrijeme, a osumnjičene pustio da presudu čekaju na slobodi.

Sličan i vrlo aktuelan slučaj je iz susjedne Belgije, gdje 29. aprila sud u Hasseltu odbacio dokaze iz PGP poruka iz ovog puta “EncroChata” u predmetu protiv pet osumnjičenih za proizvodnju (i trgovinu) kristalnog meta i MDMA. Chatovi se ne bi trebali uzeti u obzir u dokazima jer sud smatra da nije moguće ocijeniti zakonitost implementacije hakovanja EncroChata od strane policije u Francuskoj.

Sudovi u obje zemlje u oba slučaja su bili jasni. Sve dok tužilaštvo ne dostavi pojašnjenja kako je došlo u posjed komunikacije u ovom slučaju dokaznog materijala, presude neće biti donešene.

I dok se čeka na ova pojašnjenja mediji u Holandiji i Belgiji su objavili da oprečne informacije ko je zapravo uspio da hakuje SKY ECC i EncroChat. Jedni tvrde da su Nizozemci razvili alat za razbijanje ovih aplikacija dok drugi tvrde da su to učini Francuzi gdje se uostalom i nalazi server SKY ECC aplikacije.

No aplikacije poput ovih popularne su i među kriminalnim miljeom u Crnoj Gori i regionu. I razbijanje enkripcije i objelodanjivanje komunikacije o kriminalnim aktivnostima kao dokaz se već našlo pred sudovima u Crnoj Gori.

Jedan od takvih slučaja je i slučaj Baranina Stefana Đukića i Podgoričanina Emila Tuzovića i članova njihove kriminalne organizacije u podgoričkom Višem sudu koje SDT sumnjiči a su planirali likvidacije tužioca i visokih policijskih funkcionera.

Branilac Emila i Harisa Tuzovića, Aleksandra Raičevića i Bojana Lopičića, advokat Damir Lekić je obrazlažući zahtjev za obustavu postupka ukazao da u spisima predmeta postoje pravno nevaljani dokazi te da postupak koji je prethodio podizanju optužnice nije sproveden u skladu sa zakonom.

I ovdje se radi o komunikaciji koja je u istrazi dobavljenja razbijanjem SKY ECC aplikacije.

Odbrana u ovom slučaju tvrdi da ne postoji dokumentacija koja je trebala da prati dokaze presretnute kriptovane komunikacije koja se odvijala preko SKY aplikacije.

I u ovom slučaju SDT se u dva navrata obratilo nadležnim organima Francuske radi pribavljanja dokumentacije koja je trebala da prati dokaze koji su dostavljeni crnogorskom Specijalnom tužilaštvu a na kojim se temelje optužbe protiv optuženih u ovom predmetu.

Naravno i posljednje hapšenje osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe, među kojima je i bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, govori o popularnosti ove aplikacije, koja je korištena u komunikaciji optuženih Vesne Medenice i njenog sina Miloša.

I ako se u prvi mah činilo da je SKY ECC aplikacija bila zapravo pogubna za kriminalne grupe, dokazi prikupljeni hakovanjem iste traže strogo pridržavanje slovu zakona i jasne dokaze kojim putem i na koji način su isti pribavljeni.

Related Posts