Svijet Vijesti

OHAJO ĆE DOZVOLITI UČITELJIMA DA NOSE ORUŽJE NA NASTAVI NAKON JEDNODNEVNE OBUKE

Američka država Ohajo planira da donese zakon koji dopušta učiteljima i drugom osoblju da budu naoružani u školama nakon što završe 24-satnu obuku.

Nacrt je finalizovan deset dana nakon što je tinejdžer s puškom izvršio napad u osnovnoj školi u Teksasu. U masakru je ubijeno 19 učenika i dva učitelja.

Zagovornici ovog zakona u Ohaju se nadaju da će naoružani učitelji smanjiti učestalost pucnjava u školama. Protivnici zakona, uključujući sindikate učitelja i glavni državni sindikat policajaca, kažu da će škole samo učiniti opasnijim za djecu.

Zakon je ove sedmice usvojila skupština Ohaja pod kontrolom Republikanaca. Osmišljen je kako bi ublažio prošlogodišnju presudu Vrhovnog suda Ohaja u kojoj se navodi da dugogodišnji državni zakon zahtijeva od nastavnika da završe više od 700 sati u programu obuke mirovnih oficira prije nego što budu naoružani u školskim prostorijama.

Zagovornici zakona rekli su da će omogućiti školskom osoblju da se suoče s naoružanim napadačem prije ulaska policije.

“U hitnim situacijama u našim školama, sekunde su važne i tragedije se mogu spriječiti”, rekao je u saopštenju predlagač zakona Tomas Hal. Naoružani učitelji morali bi da prođu provjere kriminalne prošlosti i dobiti osam sati dodatne obuke svake sljedeće godine, prenosi Jerusalem Post.

Zakonu su se usprotivili Udruženje za obrazovanje Ohaja i Udruženje učitelja Ohaja, koji su prijedlog zakona označili kao prenagao i rizičan.

Prema novom zakonu, školski okruzi morali bi obavijestiti roditelje ako odluče pustiti naoružane učitelje u školske prostore. Nije poznato koliko bi školskih okruga odlučilo dopustiti da nastavnici budu naoružani.

Related Posts