Vijesti

DŽOANA NA SAMITU DEMOKRATIJE: RUSIJA POSTALA JEDAN OD NAJVAŽNIJIH IZAZOVA NAŠE SIGURNOSTI

Džoana

Zamjenik generalnog sekretara NATO, Mirčea Džoana govorio je danas na Samitu demokratije u Kopenhagenu o ratu Rusije protiv Ukrajine i budućnosti Alijanse. Predviđajući sljedeći Strateški koncept Alijanse, koji će biti dogovoren na samitu u Madridu krajem juna,Džoana je rekao da će Koncept biti nacrt za buduću adaptaciju NATO-a.

“Novi koncept će odražavati eru nadmetanja velikih sila i prepoznati da je Rusija postala jedan od najvažnijih izazova našoj sigurnosti u Evropi i šire. Uloga Kine, kao transformativnog igrača u svjetskim poslovima biće priznata. Sljedeći strateški koncept će dodatno naglasiti važnost otpornosti i novih tehnologija za evroatlantsku sigurnost.”, pojasnio je Džoana. 

Govoreći o odvraćanju i odbrani, zamjenik generalnog sekretara je napomenuo da NATO predviđa „novu generaciju našeg prisustva na istoku“.

“Na samitu u Madridu, lideri će dugoročno prilagoditi stav Alijanse na istočnom krilu, kako bi odražavao novu sigurnosnu realnost. Ovo će vjerovatno uključiti mjere za brže i efikasnije pojačanje”, poručio je Džoana.

Samit demokratije u Kopenhagenu je godišnja konferencija koja okuplja političke i poslovne lidere, uključujući sadašnje i bivše šefove vlada, iz svjetskih demokratija. Predvodi ga Anders Fogh Rasmusen, osnivač i predsjedavajući Fondacije Alijansa demokratija, koji je bio generalni sekretar NATO-a od 2009. do 2014. godine.

Related Posts