Svijet Vijesti

SPRIJEČEN TERORISTIČKI NAPAD U BEČU, OTKRIVENI “SPAVAČI” ISLAMSKE DRŽAVE

Austrijske vlasti uspjele su da spriječe teroristički napad u Beču na učesnike maratona koji je održan u glavnom gradu Austrije u aprilu, javili su danas austrijski mediji.

Državna bezbjednost otkrila je „spavače“ Islamske države, koji su planirali napade na više većih manifestacija u Evropi, kao odmazdu za smrt njihovog vođe Abu Ibrahima al-Hašimija, koji je poginuo raznijevši se eksplozivom u februaru na sjeverozapadu Sirije, prilikom akcije američke vojske.

Prema pisanju medija, teroristi su planirali napad pod nazivom „operacija ozdravljenje“.

Državna bezbjednost i Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, u saradnji sa stranim vlastima, uspjeli su da razotkriju opasnu ćeliju „spavača“.

Ta ćelija je, po uzoru na “Bostonskog bombaša”, planirala da postavi bombu na cilj bečkog maratona, koji je održan u aprilu.

Radi se o petočlanoj grupi Iračana, od kojih je jedan, koji je 2015. usljed migrantske krize došao u Austriju, uživao status azilanta.

Ministarstvo ističe da se radi o osobama koje imaju različiti boravišni status u više evropskih država, a koje su zauzele vodeće uloge u Islamskoj državi i koji su dali nalog za nove napade.

Oni su komunicirali o svom planu, veoma obazrivo, koristeći tehnlogije za kriptovanje, između ostalog koristeći funkcije četovanja pojedinih video igrica na konzolama.

Austrija je posebno obazriva od novembra 2020. kada je jedan Austrijanac albanskog porijekla izvršio teroristički napad u Beču, usmrtivši četiri osobe i povrijedivši više od 20 ljudi.

 

 

Related Posts