Svijet Vijesti

ZAVRŠEN SAMIT U MADRIDU: ODLUKE JA JAČANJE NATO ALIJANSE

Samit NATO-a u Madridu završen je u četvrtak odlukama o transformaciji i jačanju Alijanse.  “Odluke koje smo donijeli u Madridu osiguraće da naša Alijansa nastavi da čuva mir, sprječava sukobe i štiti naš narod i naše vrijednosti. Evropa i Sjeverna Amerika, zajedno u NATO-u”, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Lideri saveznika složili su se oko fundamentalne promjene u odvraćanju i odbrani NATO-a, uz pojačanu prednju odbranu, pojačane borbene grupe u istočnom dijelu Alijanse i povećanje broja snaga visoke spremnosti na više od 300.000. Lideri su se također složili da više ulažu u NATO i da povećaju zajednička sredstva. Tokom samita, najbliži partneri NATO-a Finska i Švedska pozvani su da se pridruže Alijansi, što je značajan podsticaj evroatlantskoj sigurnosti. Saveznici su se dalje složili oko dugoročne podrške Ukrajini kroz ojačani Sveobuhvatni paket pomoći.

Lideri su podržali novi strateški koncept NATO-a, nacrt za Alijansu u opasnijem i konkurentnijem svijetu.

“U njemu se utvrđuje pristup NATO-a Rusiji i drugim prijetnjama, uključujući terorizam, sajber i hibrid. Po prvi put, Strateški koncept se bavi izazovima koje postavlja Kina. Lideri su se složili oko koraka za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući ciljeve za smanjenje NATO-ovih emisija stakleničkih plinova i kretanje ka neto nuli do 2050”, navode iz Alijanse.

Na samitu je takođe pokrenut novi fond za inovacije NATO-a koji će pomoći Alijansi da izoštri svoju tehnološku prednost. Lideri NATO-a susreli su se sa ključnim partnerima kako bi se suočili sa globalnim izazovima, a partneri iz Australije, Japana, Novog Zelanda i Republike Koreje su po prvi put zajedno učestvovali na NATO samitu. Saveznici su se takođe ponovo posvetili borbi protiv terorizma i pozabavili se odgovorom NATO-a na prijetnje i izazove sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Sahela.

“Suočavamo se sa najozbiljnijom bezbednosnom situacijom u poslednjih nekoliko decenija. Ali mi izlazimo na izazov sa jedinstvom i odlučnošću”, kazao je Stoltenberg na završnoj konferenciji za novinare. On je zahvalio Španiji što je bila domaćin istorijskog samita i rekao da će se samit NATO-a održati u Vilniusu u Litvaniji sljedeće godine.

Related Posts