Svijet Vijesti

DEMONSTRANTI ZAPALILI ZGRADU LIBIJSKOG PARLAMENTA

Demonstranti su zapalili zgradu libijskog parlamenta u istočnom gradu Tobruku, protestujući protiv sve lošijih životnih uslova i političkog zastoja, javila je agencija AFP, pozivajući se na libijske medije.

Nekoliko televizija izvijestilo je da su demonstranti „uspjeli juče da prodru u zgradu i počinili vandalizam“, i prikazali slike gustih stubova crnog dima dok su demonstranti palili gume.

Navodi se da je dio zgrade izgorio. Parlament je bio prazan, budući da je petak u Libiji neradni dan.

U Libiji mjesecima traju demonstracije zbog sve lošijih životnih uslova i političke krize, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Libijski parlament formiran je u Tobruku, stotinama kilometara istočno od glavnog grada Tripolija, nakon raskola između snaga koje kontrolišu istok, odnosno zapad zemlje od 2014. godine.

Drugo, suparničko tijelo, zvanično poznato kao Visoko državni savjet, ima sjedište u Tripoliju.

Ta sjevernoafrička zemlja bogata naftom razorena je u sukobima započetim 2011. godine, kada je tokom pobune podržane od NATO, sa vlasti zbačen i ubijen višedecenijski lider Moamer el-Gadafi, podsjeća agencija AP.

Zemlja je danas ključna polazna tačka za hiljade migranata koji putuju u Evropu, a nekada je imala jedan od najviših životnih standarda u Africi, s besplatnom zdravstvenom zaštitom i besplatnim obrazovanjem, podseća BBC

 

Related Posts